Dave Mestdach over Omar Sharif: ‘Een erudiete gentleman’

Omar Sharif © Reuters

De Egyptische acteur Omar Sharif is op 83-jarige leeftijd overleden. Dave Mestdach, filmkenner van Knack Focus, heeft het over “een erudiete gentleman, die symbool stond voor het exotisme in de Amerikaanse film”.

“Sharif was een universitair geschoolde wis- en natuurkundige. Hij sprak vlot Frans, Arabisch, Engels en Italiaans”, zegt Dave Mestdach. “Hij kreeg een katholieke opvoeding, maar bekeerde zich tot de islam toen hij later met een Egyptische actrice trouwde.”

Op die manier werd Sharif het boegbeeld van een generatie exotische sterren, zoals ook Dalida, zijn land- en generatiegenote. “Die oosterse touch sloeg aan in de Amerikaanse film van de jaren 60.” De carrière van de Egyptische acteur nam dan ook een blitzstart. Zijn eerste minuut in zijn eerste Engelstalige film, Lawrence of Arabia, het woestijnepos van regisseur David Lean, was meteen al een schot in de roos. “Het hoofdpersonage, gespeeld door Peter O’ Toole, ziet in de woestijn aan de horizon een vlek opdoemen, die steeds scherper wordt. Opeens staat Sharif in die vlek, in vol ornaat als prins Sherif Ali. Het moet een van de meest glorieuze entrees uit de filmgeschiedenis ooit zijn”, zegt Mestdach erover.

Barbra Streisand

Drie jaar later volgde Doctor Zhivago, opnieuw een kaskraker van David Lean, waarin Sharif de titelrol vertolkte. Na die fantastische start deemsterde zijn carrière langzaam weg, al verdween hij nooit helemaal in de obscuriteit. “In de late jaren 60 maakte hij nog knappe prenten, zoals Funny Girl met Barbra Streisand als tegenspeelster, en The Appointment van Sidney Lumet.”

Toch is het volgens Mestdach logisch dat we Sharif vooral zullen herinneren door zijn twee bekendste films én zijn passie voor bridge. “Sharif was een internationaal gerenommeerde bridgespeler en een notoir gokker. Hoewel hij vooral bekend stond als een gentleman, had hij toch een ietwat koleriek karakter.” (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content