Dave Mestdach over Knack Focus Jo Röpcke Award 2014: ‘Er zijn genoeg kanshebbers’

Regisseur Gust Van Den Berghe en de cast van 'En waar de sterre bleef stille'. Winnaar van de Jo Röpcke Award in 2010. © gf

Zaterdag reikt Knack Focus op het Film Fest Gent de Jo Röpcke Award uit. De prijs gaat naar een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage aan de Vlaamse film heeft geleverd.

Sinds 2008 reikt de Knack Focus-redactie de Jo Röpcke Award uit tijdens de Knack Focus-filmdag op het Film Fest Gent. Dit jaar is dat op zaterdag 18 oktober 2014. De prijs is een eerbetoon aan voormalig BRT-filmjournalist Jo Röpcke.

‘Röpcke leerde zijn volk naar cinema te kijken’

Recensent Dave Mestdach: “Röpcke was een legendarische journalist, de grand old man van het Vlaamse recensentengild. Ruim dertig jaar presenteerde hij ‘Première’ waarin hij fragmenten toonde uit zowel commerciële als heel eigenzinnige films. Fassbinder of Spielberg: alles kon, mocht en moest. Röpcke leerde zijn volk naar echte cinema te kijken.”

Volgens Mestdach is dat gedachtegoed wat verloren gegaan. “Tegenwoordig is alles commerciëler geworden. De idee dat cinema ook kunst is, is naar de achtergrond verdrongen. Dat de VRT zelfs geen filmprogramma meer heeft is treurig.”

Wie maakt kans?

De filmprijs wordt uitgereikt in bijzijn van Röpckes weduwe, Jackie. Gewoonlijk gaat de Award naar een regisseur, maar dat hoeft niet per sé het geval te zijn. “Aangezien Knack Focus film beschouwt als een auteursmedium dat door een regisseur wordt voortgedreven, zijn de laureaten in regel regisseurs. Maar dat is geen vereiste. Films worden mee gemaakt door technici – monteurs, cameramannen, geluidsdesigner, componisten – wier werk artistiek eveneens van grote waarde is. Zo ging cameraman Nicolas Karakatsanis in 2012 met de prijs aan de haal.”

Iedereen die in 2014 meewerkte aan een Vlaamse film maakt in principe kans om de Award in de wacht te slepen. Op het Film Fest Gent gaan niet minder dan tien Belgische films in première. “Er is keuze genoeg. Het voorbije jaar was op zowel commercieel als op kritisch vlak geen hoogvlieger, al ben ik wel blij dat het najaar beterschap biedt. Films zoals ‘Welp’, ‘Wasteland’, ‘Violet’, ‘Lucifer’ en ‘Brabançonne’ geven het Belgische filmjaar 2014 toch wat meer kleur.”

Cartoon van Karl Meersman

Fien Troch won de allereerste Knack Focus Jo Röpcke Award in 2008. Latere prijsbeesten waren Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe, Nicolas Provost, Karakatsanis en Caroline Strubbe. De laureaten ontvangen een cartoon van Focu-huistekenaar Karl Meersman, én het eeuwige respect van elke Knack-lezer uiteraard. (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content