Dave Mestdach over de kanshebbers in Cannes: ‘Opvallend dat Scorsese, Clint Eastwood en Oliver Stone er niet bij zijn’

© gf

De twintig films die op het Filmfestival van Cannes zullen dingen naar de Gouden Palm zijn bekend. Knack Focus’ filmman Dave Mestdach laat zijn deskundig licht schijnen over de selectie.

Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes, onthulde vandaag de titels van de twintig competitiefilms die kans maken op de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival. Na het weekend volgen nog de kanshebbers voor de nevenseties Quinzaine des Réalisateurs en La Semaine de la Critique. Of er een Vlaamse film in de prijzen kan vallen, zal pas begin volgende week duidelijk worden, want in de competitie zit alvast geen enkele Vlaamse film . ‘Dat is niet zo uitzonderlijk.’ zegt Dave Mestdach. ‘De laatste, majoritair Vlaamse competitiefilm dateert al van in het begin van de jaren tachtig. Dat was André Delvaux’s ‘Een Vrouw tussen Hond en Wolf’.’

Wat moeten we denken van de officiële selectie die de directeur van het festival bekendmaakte?

DAVE MESTDACH: “Het is vooral een heel mooie mix met veel interessante films. Regisseurs als Ken Loach en Pedro Almodovar zijn vaste klanten bij het festival. Die laatste won al ongeveer alle prijzen in Cannes, behalve de Gouden Palm. Desnoods moet hij de jury maar omkopen, want hij heeft naar verluidt een centje opzij gezet in Panama. Onze broeders Dardenne zijn ook terug geselecteerd, maar zij wonnen de hoofdprijs al twee keer, waardoor de jury misschien minder geneigd zal zijn om hen weer te kiezen als winnaar.”

Elle van Paul Verhoeven
Elle van Paul Verhoeven

“Het is ook leuk om een aantal comebacks te zien, bijvoorbeeld die van de Nederlander Paul Verhoeven met zijn eerste Franstalige film ‘Elle’, met Isabelle Huppert in de hoofdrol. Het is zijn eerste film sinds ‘Zwartboek’ uit 2006 en zijn eerste nominatie voor de Gouden Palm sinds Basis Instinct uit 1992. Verder kijk ik uit naar ‘Bacalaureat’ van de Roemeen Cristian Mungiu, ook al een ex-Gouden Palm winnaar. Ook zijn landgenoot Cristi Puiu maakte met ‘Sieranevada’ een film om naar uit te kijken. En dan is er nog het traditionele kwartet Fransen, deze keer onder meer door Bruno Dumont en Alain Guiraudie.”

Het belang van het filmfestival is de laatste jaren nog toegenomen. Iedereen wil tegenwoordig naar Cannes. Meer dan ooit.

Wat valt nog op bij de selectie?

MESTDACH: “Buiten competitie heb je traditiegetrouw een paar grote Hollywoodnamen, om het glamourgehalte een beetje te pimpen. Steven Spielberg presenteert bijvoorbeeld zijn Roald Dahl-sprookje ‘The BFG’.

Money Monster van Jodie Foster
Money Monster van Jodie Foster

“Jodie Foster doet dat met haar film ‘Money Monster’, waarin George Clooney de hoofdrol speelt. En Woody Allen mag de derde keer het festival openen met Kristen Stewart als nieuwe muze.”

“Ook opvallend is dat er veel grote namen niet bij zijn die nochtans her en der werden getipt. Zo werd gefluisterd dat Martin Scorsese, precies veertig jaar na ‘Taxi Driver’, erbij zou zitten met het Jezuïetendrama ‘Silence’. Ook ‘Sally’ van Clint Eastwood en de biopic ‘Snowden’ van Oliver Stone zitten er niet bij. Het is ook opmerkelijk dat er opnieuw maar drie vrouwelijke regisseurs bij zijn. Nochtans was dat de laatste jaren iets waar veel vragen over gesteld werden.”

Hoe komt het dat die grote namen eruit vallen?

MESTDACH: “Het belang van het filmfestival is de laatste jaren nog toegenomen. Iedereen wil tegenwoordig naar Cannes. Meer dan ooit. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het selectiecomité echt duizenden films moet bekijken. Als je weet dat er nu maar 20 in de competitie zitten, dan mag je zeggen dat de plaatsjes heel duur zijn. Cannes is ook gewoon hip: iedereen wil op het feestje zijn.”

Denk je dat er nog een Vlaamse film genomineerd zal worden in de nevensecties?

MESTDACH: “De kans is vrij reëel dat er weer geen Vlaamse film te zien zal zijn dit jaar. Voor het vierde of vijde jaar op rij. Er zijn misschien wel films in de maak die voorgesteld worden, zoals de nieuwe van Fien Troch of Bavo Defurne. Dat zal maandag of dinsdag blijken.”

De kans is vrij reëel dat er weer geen Vlaamse film te zien zal zijn dit jaar. Voor het vierde of vijde jaar op rij.

Wie is de grootste kanshebber voor de Gouden Palm?

MESTDACH: “Dat is moeilijk in te schatten. De festivaldirecteur heeft blijkbaar gezegd dat zijn favoriete film van de officiële selectie ‘Bacalaureat’ van Mungiu is. Maar dat hoeft niets te betekenen: grote regisseurs kunnen al eens een mindere film maken en mindere regisseurs kunnen zichzelf overtreffen. Je weet ook niet hoe zo’n jury werkt en redeneert.”

“Dit jaar wordt die voorgezeten door George Miller, de man achter de ‘Mad Max’-franchise, maar daarom hoeft dat nog niet te betekenen dat de Gouden Palm zal gaan naar de film met de meeste gepimpte auto’s, vrachtwagens en eenarmige babes. Dus voorspellingen doen is onmogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content