Dave Mestdach neemt afscheid van Christopher Lee: ‘Met Lee duikt stuk filmgeschiedenis het graf in’

Christopher Lee als Dracula © -

Sir Christopher Lee is naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Dave Mestdach blikt terug op zijn carrière en raadt aan welke films we moeten herbekijken.

Christopher Lee is vooral gekend om zijn rollen in Lord of the Rings en Star Wars. Maar dat was eigenlijk zijn tweede carrière. Hoe is het voor hem begonnen?

Lee is de enige acteur die meespeelde in drie van de grootste filmfranchises aller tijden: hij was tovenaar Saruman in de Lord of the Rings trilogie. Hij was Count Dooku in Star Wars. En hij was de slechterik in de James Bond-film The Man with the Golden Gun. Maar het zou jammer zijn hem te reduceren tot die hitfranchises. Met Lee duikt een stuk filmgeschiedenis het graf in. In de jaren veertig speelde hij al mee in tal van Britse producties, én in Hollywoodfilms, maar hij haalde nooit de status van landgenoten als Laurence Olivier of Alec Guiness en moest zich doorgaans tevreden stellen met bijrollen. Zijn echte doorbraak kwam pas aan het einde van de jaren vijftig, toen hij Dracula incarneerde in de gotische horrorfilms van Hammer, de legendarische Britse griezelstudio. De films waren zo succesvol dat Lee later nooit meer helemaal de cape van Graaf Dracula van zich kon afschudden, zoals Bela Lugosi voor hem ook voor het leven door de overbekende vampier gebeten was.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Was het een groot acteur?

Of hij met Marlon Brando kon wedijveren, valt te betwijfelen. Maar een groot acteur was hij zeker. Een heel groot acteur zelfs. Letterlijk. Hij was 1m95, en was volgens het Guiness Book of Records daarmee de grootste leading man uit de filmgeschiedenis. Naar verluidt weigerden veel acteurs daarom naast hem te spelen, uit vrees overschaduwd te worden. Het was niet alleen fysiek een opvallende verschijning. Lee had ook één van de mooiste, bronzen baritons uit de filmgeschienis, een melodieuze grafstem die perfect paste bij de talloze snoodaards die hij vertolkte en bij de gothic horror van Dracula. Zijn klassiek geschoolde stem zou hem op zijn oude dag zowaar nog een carrière als metalzanger opleveren. Hij heeft een paar metalplaten opgenomen. Hij won er geen Grammy’s mee, zoals hij ook nooit een Oscar of andere serieuze filmprijs won, maar zijn cultstatus is eeuwig. Hij heeft ook een leven geleid waar je wel tien biopics mee kunt vullen. Hij was een oorlogsveteraan die nog mee de concentratiekampen heeft bevrijd, hij was het neefje van Bond-bedenker Ian Fleming, hij was bevriend met J.R.R. Tolkien, en zijn hobby is het verzamelen van alles wat met publieke executies te maken heeft. I kid you not.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Welke film moeten we zeker herbekijken?

Aangezien de Dracula-films zo succesvol en iconisch waren, was Lee in de jaren zeventig en tachtig veroordeeld tot onduidende B-films of tv-rollen, maar als je zijn CV overloopt heeft hij in zijn zeventigjarige carrière toch maar mooi met grote namen als John Huston, Laurence Olivier, Billy Wilder, en later – in zijn tweede carrière zeg maar – dus ook met Peter Jackson, Martin Scorsese en Tim Burton gewerkt. Het is moeilijk om één titel te kiezen uit de meer dan 200 films die hij nalaat, maar als je er twee moet zien, zou ik zeggen: de Britse huiverklassieker The Wicker Man, én Dracula natuurlijk, zijn eerste Hammer-film uit 1958 over de ondode graaf, met zijn Hammer-maatje Peter Cushing Cushing als vampierenjager Van Helsing. Cultcinema met hoofdletter C.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content