Das Arnie is back: een overzicht van Schwarzeneggers komische rollen

© CHRISTOS KALOHORIDIS/NETFLIX

In FUBAR speelt Arnold Schwarzenegger voor het eerst een hoofdrol in een tv-reeks. En die brengt geen klein beetje de actiekomedie True Lies uit 1994 in herinnering. Die keren dat Schwarzy – al dan niet vanwege zijn accent, meestal vanwege zijn accent – grappig was.

© National

Hercules in New York

Een van Schwarzeneggers grappigste rollen is eigenlijk nauwelijks grappig bedoeld. Met Hercules in New York (1969) maakte de toen nog amper bekende bodybuilder zijn filmdebuut. In een draak van een film, die hooguit een béétje draaglijk werd door het charisma van Arnold Strong, zoals hij toen nog op de aftiteling stond. Speciaal voor de bioscooprelease werd Arnies stem gedubd door een andere acteur. Wie de versie met het originele geluidsspoor kijkt, snapt waarom. Nergens ligt zijn Oostenrijkse accent er zo dik op.

Oneliner: ‘I am tired of ze same old faces, ze same old zings.’

© National

Kindergarten Cop

Als John Kimble, een detective die als kleuterleider undercover moet gaan om een drugdealer te klissen, toont Schwarzenegger zijn menselijkste kant. Een spierbundel spelen die goed is met kinderen, de Oostenrijkse eik liep er in 1990 geen reputatieschade mee op.

Oneliner: ‘(geïrriteerd voor een volle klas dreumesen, van wie er eentje suggereert dat Arnies hoofdpijn misschien het gevolg is van een tumor) It’s not a tumor!’

© National

Junior

Vier jaar later vertolkt hij een man die zwanger wordt in naam van de wetenschap. Degelijke film van Ghostbusters-regisseur Ivan Reitman, met een montage waarin Arnie, verkleed als vrouw, deelneemt aan zangsessies in groep en iets wat lijkt op zwangerschapsyoga.

Oneliner: ‘My nipples are very sensitive.’

© National

True Lies

In 1994 zijn derde samenwerking met James Cameron, na The Terminator en Terminator 2. Schwarzenegger is een spion die zijn vrouw (Jamie Lee Curtis) laat denken dat hij een kleurloze IT-verkoper is. Later is overigens gebleken dat Schwarzenegger een affaire heeft gehad met zijn voormalige huishoudster. Zijn gezin wist van niets.

Oneliner: (schiet een terrorist af met een raket) You’re fired.’

© National

Batman & Robin

Alles wat Schwarzeneggers Mr. Freeze in deze verguisde superheldenfilm uit 1997 zegt, (a) heeft iets met ijs te maken en (b) is een woordspeling. Cool (pardon): Arnie leek zich ervan bewust dat hij een wandelende speelgoedpop vertolkte. Minder cool: de blauwe ledlampjes in zijn mond begonnen tijdens de opnames batterijzuur in zijn keel te lekken en moesten in ballonnen worden gewikkeld.

Oneliner: ‘What killed the dinosaurs? The ice age!’ (Voor een chilly compilatie van zijn 27 woordspelingen, zie YouTube.)

© CHRISTOS KALOHORIDIS/NETFLIX

FUBAR

Dubbellevens, Arnie kent er wat van. In FUBAR (‘Fuck You Beyond All Repair’) is hij een CIA-agent die ontdekt dat zijn dochter ook voor de CIA werkt. Arnie scheurt in de eerste minuten langs toeristische trekpleisters van Antwerpen.

Oneliner: (belt de brandweer nadat hij brand heeft veroorzaakt) Er is een grote brand in een steegje honderd meter van de Bleakhofstraat. ’ (In het Nederlands, ja.)

Fubar

Vanaf 25.05 op Netflix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content