D’Ardennen wint de Ensor voor beste film

Kevin Janssens en Veerle Baetens in 'D'Ardennen'. © gf

D’Ardennen, de debuutfilm van Robin Pront, volgt “N: The madness of reason” op als beste Vlaamse film van het afgelopen bioscoopjaar. De andere grote prijs, die van beste regisseur, ging naar Adil El Arbi en Bilall Fallah voor Black. Die twee films verdeelden het gros van de prijzen, ook die voor beste acteur/actrice.

D’Ardennen volgt “N: The madness of reason” op als beste Vlaamse film van het afgelopen bioscoopjaar. De film werd in de recensie van Knack Focus omschreven als trefzeker geregisseerd en deugddoend ambitieus.

Het is een film die ondanks de titel absoluut niets met toerisme te maken heeft, aldus de recensent. “De jonge regisseur en diens coscenarist Jeroen Perceval serveren wél een saillante portie suspense à la flamande die begint als een figuurlijk doorbloed familiedrama en finaal muteert tot een letterlijk doorbloede misdaadthriller.”

De film ving meerdere Ensors, waaronder die voor beste scenario en beste mannelijke hoofdrol (Kevin Janssens), en won ook de Prijs van de Industrie.

Er gingen 7 Ensors naar D’Ardennen, en 3 plus de publieksprijs naar Black.

Robin Pront
Robin Pront© Athos Burez

Filmmaker Robin Pront was tevreden: “We hadden heel wat nominaties. Uiteraard hoop je dan op enkele prijzen, maar dit had ik zeker niet verwacht. Beste Film is de mooiste Ensor van de avond. Ik ben ook heel blij voor Kevin, dat hij Beste Acteur geworden is. Elke genomineerde stond terecht in de lijst.” Pront schrijft momenteel aan een nieuwe langspeelfilm.

De Ensors, op een rijtje

Eerder op de avond won Catherine Van Bree al de prijs voor Beste Kostuum in D’Ardennen. De prijs voor Best Art Direction ging naar Geert Paredis (ook D’Ardennen). Natali Broods (Galloping Mind) kreeg de Ensor voor beste vrouwelijke bijrol, de mannelijke tegenhanger was voor Jan Bijvoets (D’Ardennen). Reach for the Sky kreeg de Ensor voor beste documentaire. Adil El Arbi en Bilall Fallah (Black) kregen de prijs voor Beste Montage.

Soulwax (Belgica) kreeg de Ensor voor beste muziek, ‘Helden Van de Zee’ werd uitgeroepen tot beste kinderfilm. Les Premiers, les derniers was de beste coproductie. De beste debuutfilm was voor Tarek Halaby (Problemski Hotel).

Director of Photography ging naar Robrecht Heyvaert (D’Ardennen).

De Ensor voor beste scenario ging naar Jeroen Perceval en Robin Pront voor D’Ardennen.

Tot beste actrice werd Martha Cango Antiono verkozen (Black).

Ensor voor beste acteur ontving Kevin Janssens (D’Ardennen).

Adil El Arbi en Bilall Fallah wonnen de prijs voor beste regie met Black.

Black won ook de Telenet-Publieksprijs, een prijs waarvoor “meer dan duizend mensen” hun stem hebben uitgebracht.

(Belga/NSK/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content