D’Ardennen is de Belgische Oscarkandidaat

Kevin Janssens en Veerle Baetens in 'D'Ardennen'. © gf

Robin Pronts uitstekende speelfilmdebuut D’Ardennen is dit jaar de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte een jury van vier mensen uit het Belgische filmberoep vandaag bekend.

De ijzersterke debuutfilm van de jonge regisseur Robin Pront, met in de hoofdrol Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval, mag meteen ook meedingen naar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Dat meldt het Vlaamse Audiovisueel Fonds.

De saillante portie suspense à la flamande die begint als een figuurlijk doorbloed familiedrama en finaal muteert tot een letterlijk doorbloede misdaadthriller, gooide hoge ogen in zowel binnen- als buitenland. Maar of de prent ook zal meeschrijven aan de Belgische Oscargeschiedenis weten we pas later dit jaar. Alle films ingezonden voor de categorie van Beste Niet-Engelstalige Film worden de komende maanden bekeken door de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die zich inschreven voor het Foreign Language Committee.

Afgaande op hun beoordelingen wordt een shortlist van maximaal negen speelfilms samengesteld die voor het einde van december bekend gemaakt wordt. Welke van die films effectief genomineerd worden voor de Oscars, wordt aangekondigd op 24 januari 2017. Duimen dus.

Van Toronto naar Gent tot New York

‘D’Ardennen’ ging ongeveer een jaar geleden in wereldpremière op het filmfestival van Toronto. De Europese première kwam er op het Film Fest Gent. Ook verschillende andere festivals pikten de film daarna op in hun competitie.

In de VS komt de film dit najaar in de bioscoop in onder meer Los Angeles en New York. Naast Amerika zijn de remakerechten ook al verkocht aan Nederland, Zweden, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk. Vorige week nog raakte bekend dat Pronts film een van de 50 films is op de shortlist van de European Film Awards. Nu dingt het mee naar een plek in de shortlist voor de Oscars.

Maar eerst komt het Filmfestival van Oostende (vanaf 9 september), waar D’Ardennen met tien nominaties de grote favoriet voor de Ensors is. (DB)

D'Ardennen is de Belgische Oscarkandidaat
© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content