Danny Boyle in rouw: exit musicalfilm over David Bowie

© Danny Boyle

David Bowie kondigde onlangs al aan dat hij niet meer zal touren, nu heeft hij ook Danny Boyle’s voorstel voor een musical over hem afgeketst.

Filmregisseur Danny Boyle (bekend van Slumdog Millionaire, Trainspotting en nu Steve Jobs, een biopic over wijlen de Apple-CEO die begin volgend jaar in de Belgische zalen komt) heeft enkele jaren hard gewerkt aan een filmproject rond David Bowie. Al dat werk dreigt nu verloren te gaan, want de zanger wil niets te maken hebben met Boyle’s project, meer zelfs: hij weigert de rechten op zijn muziek vrij te geven. En zo behoort het idee voorgoed tot de verleden tijd, want wat is een film over Bowie zonder muziek van Bowie?

De film moest een – atypische – musical worden. Danny Boyle schreef het script samen met Frank Cottrell Boyce, die eerder al zijn rechterhand was bij de regie van de openingsceremonie voor de Londense Olympische Spelen in 2012. Op die ceremonie wilde het duo trouwens ook al een eerbetoon brengen aan Bowie, maar ook toen weigerde The Thin White Duke mee te werken.

Boyle vertelde in een interview met het magazine Radio Times dat hij wilde vermijden wat Todd Haynes overkwam met Velvet Goldmine (1998). In die film – intussen een ware cultklassieker – voert Haynes een glamrockmuzikant op die erg op David Bowie lijkt. Die was daar niet mee opgezet en dwong Haynes met gerechtelijke dreigementen het personage te herschrijven zodat het minder op The Thin White Duke geleek.

(EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content