Concert bevestigt icoonstatus John Barry

Donderdagavond stond als één van de hoogtepunten van het Gentse Filmfestival het muzikale eerbetoon aan de legendarische componist John Barry gepland. Collega Johan Hoogewijs over het concert.

Donderdagavond stond als één van de hoogtepunten van het Gentse Filmfestival het muzikale eerbetoon aan John Barry gepland. De componist zelf kon bij de vertolking van zijn filmscores door Nicolas Dodd en het Brussels Philharmonic – Vlaams Radio Orkest om gezondheidsredenen helaas geen acte de présence geven; wel aanwezig was Johan Hoogewijs, eveneens componist van film- en tv-scores (Witse, Het Paard Van Sinterklaas).

“Het was absoluut John Barry zoals hij is,” zo vertelt hij ons over het concert, “heel anders dan veel Amerikaanse componisten, die vaak onderling inwisselbaar zijn. Zijn muziek heeft iets breeds, bijna panoramisch, en ook iets van een schijnbare eenvoud.”

Ook de uitvoering over die muziek is Hoogewijs lovend, al heeft hij een dubbel gevoel bij de filmbeelden die bij hun bijhorende soundtrack getoond worden. “De muziek is maar natuurlijk zo goed omdat ze in de film past. De beelden geven een aanknopingspunt. Maar ik moet mezelf tegenspreken, want ik vind tegelijkertijd dat de kracht van de muziek beter voelbaar zou zijn zonder filmbeelden.”

Maar een concert met filmmuziek doet wel beseffen hoe sterk soundtracks een film kunnen bepalen. “Men probeert van John Barry een icoon te maken, hem de credits te geven die hij verdient: het zouden echt andere films zijn geweest zonder zijn muziek.”

Dieter Brusselaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content