Componist John Williams krijgt carrièreprijs in Hollywood

© .

Tijdens het jaarlijkse gala van American Film Institute kreeg de 84-jarige Amerikaanse filmcomponist John Williams, bekend voor de muziek van onder andere Star Wars, Superman en Indiana Jones de carrièreprijs in handen. ‘Williams is de peper en zout van de films, hij voegt smaak toe op het juiste moment’, volgens acteur Harrison Ford.

De carrièreprijs die normaal naar acteurs en regisseurs gaat, ging op het 44e gala van het American Film Institute naar filmcomponist John Williams. Hij componeerde muziek voor meer dan honderd films waaronder Star Wars, Superman, Indiana Jones, Jaws, E.T., Schindler’s List en Harry Potter. Williams sleepte bovendien maar liefst vijftig Oscarnominaties in de wacht waarvan hij vijf kon verzilveren.

Het peper en zout van de film

Veel Hollywood-gezichten met wie hij samenwerkte, waren aanwezig op het gala waaronder Steven Spielberg, J.J. Abrams, Drew Barrymore, Harrison Ford, Will Ferrell, Tom Hanks en Kobe Bryant. Samen zongen ze een lofzang voor Williams waarna het American Youth Symphony de door Williams geschreven soundtrack van Schindler’s List (Spielberg, 1993) opvoerde. Star Wars en Indiana Jones-acteur Harrison Ford noemde Williams’ composities ‘het zout en peper van de film, de toevoeging van de smaak op het juiste moment’.

Bescheiden zoals hij bekend staat in Hollywood, besteedde Williams het meeste van zijn speech aan het bedanken van de regisseurs waarmee hij mocht samenwerken en zijn inspirerende voorgangers, zoals filmcomponisten Alfred Newman en Bernard Herrmann. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content