‘Close’-producent Dirk Impens wint Knack Focus’ Jo Röpcke Award 2022

© Karl

Dirk Impens, producent van Lukas Dhonts nieuwste film Close, wint de Jo Röpcke Award 2022, de jaarlijkse filmprijs van het weekblad Knack Focus.

Filmproducent Dirk Impens is dit jaar de laureaat van de Jo Röpcke Award, een prijs genoemd naar de voormalige filmjournalist van de BRT. Die reikt het weekblad Knack Focus jaarlijks uit tijdens Film Fest Gent aan ‘iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse film’.

Impens, die volgende maand 65 wordt en afscheid neemt van het vak, wint de prijs als producent van Lukas Dhonts tweede, bejubelde langspeelfilm Close. Die werd dit jaar op het filmfestival van Cannes bekroond met de Grand Prix, is de Belgische Oscarinzending en komt op 2 november uit in de Belgische bioscoop.

Eerder produceerde Impens Dhonts succesvolle debuut Girl, plus de eerste vijf films van Felix van Groeningen, waaronder De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown. Daarvoor werkte hij ook samen met Stijn Coninx (Daens), Jan Verheyen (Team Spirit), Robbe de Hert (Brylcream Boulevard) en Frank Van Passel (Manneken Pis, Terug naar Oosterdonck).

‘De voorbije dertig jaar – van Daens, over Manneken Pis tot Steve + Sky en Close – heeft Dirk Impens de Vlaamse film mee vanuit de polders naar een internationaal niveau helpen tillen’, aldus Dave Mestdach, filmcriticus van Knack Focus. ‘Bovendien heeft hij altijd oog gehad voor nieuw talent. Je mag hem gerust de mentor noemen van twee van de grootste Vlaamse regietalenten van deze eeuw: Felix van Groeningen én Lukas Dhont. Met Close beëindigt Impens een succesvolle carrière op een absoluut hoogtepunt.’

‘Ik ben trots en dankbaar om de prijs te krijgen’, laat Impens in een reactie weten. ‘Zeker aangezien ik de eerste producent ben op het palmares, waar zeer mooie namen op staan. Ik heb mezelf altijd als een boetiekproducent beschouwd die niet te veel, maar goede kwaliteit wilde leveren, maar wel voor een breed publiek. Cultuur is immers te belangrijk om niet met anderen te worden gedeeld.’

De prijs – een cartoon van Knack Focus’ huistekenaar Karl Meersman – werd op zaterdag 15 oktober in ontvangst genomen tijdens het 49ste Film Fest Gent door Michiel Dhont, broer van Lukas, coproducent van Close en opvolger van Impens.

De voorgangers

2008 Fien Troch
2009 Felix van Groeningen
2010 Gust Van den Berghe
2011 Nicolas Provost
2012 Nicolas Karakatsanis
2013 Caroline Strubbe
2014 Bas Devos
2015 Robin Pront
2016 Nico Leunen
2017 Gilles Coulier
2018 Lukas Dhont
2019 Frank van den Eeden
2020 Patrick Deboes
2021 Ruben Impens

Partner Content