Cinematek zit in slechte financiële papieren

Het Koninklijk Belgisch Filmarchief, Cinematek, moet op zoek naar vers geld om de basiswerking te vrijwaren. Cinematek heeft een van de rijkste filmarchieven ter wereld.

“Als we dit autonoom instituut in hartje Brussel willen behouden, hebben we dringend nieuwe middelen nodig”, zegt de 43-jarige Wouter Hessels die sinds 1 oktober de nieuwe directeur is.

De federale dotatie is al zeven jaar niet meer geïndexeerd waardoor er in 2010 een tekort was van 200.000 euro. Voor dit jaar wordt het verlies geraamd op 100.000 euro. Hessels: “Ik ga aankloppen bij de Vlaamse en Franstalige gemeenschap, het Brussels gewest en de stad Brussel voor structurele steun”.

De directieploeg van Cinematek wordt versterkt met een nieuwe adjunct-directeur Nicola Mazzanti. De Italiaan heeft zijn leven gewijd aan film en het bewaren ervan. De internationaal expert gaat zich onder meer bezighouden met het aspect van digitalisering van film. Tot eind dit jaar blijft conservator Gabrielle Claes nog op post. Zij wordt vervangen door het duo Hessels-Mazzanti.

Cinematek heeft een van de rijkste filmarchieven ter wereld, met een collectie van ruim 67.000 titels. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content