Cinema ZED eert Pino Cantoro die dertig jaar videotheek uitbaatte in Kessel-Lo

© Fonk vzw, Wikicommons

Cinema ZED organiseert op 26 mei een eerbetoon aan Pino Cantoro, de man die dertig jaar lang aan de Martelarenlaan in Kessel-Lo videotheek Videocorner uitbaatte, maar zojuist de deuren sloot.

In ZED Vesalius worden die dag drie films getoond die Cantoro uitkoos en die hij in een gesprek met Frieda Van Wijck ook zal inleiden. Het gaat om ‘El Cid’, ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘Intouchables’.

Alle films zelf bekeken

Op drie decennia tijd heeft Pino Cantoro een uniek archief uitgebouwd met meer dan 10.500 films. Cantoro was volgens Cinema ZED een begrip in de Leuvense filmwereld omdat hij deze films allemaal gezien had en hierdoor zijn cliënteel met raad en daad kon bijstaan.

Door die optimale dienstverlening overleefde Videocorner zonder veel problemen de opmars van het internet, de digitale televisie en zelfs Netflix. De werken voor de herinrichting van de Martelarenlaan, waardoor zijn zaak nog moeilijk bereikbaar werd met de wagen, waren er echter teveel aan.

Uniek filmarchief

Klanten kochten de afgelopen maanden de overgrote meerderheid van de meer dan 10.500 films op. Cantoro draagt nu de resterende 600 films en de rekken in zijn zaak over aan De Kringwinkel Spit die ze verder te koop zal aanbieden.

Toen enkele maanden terug het nieuws over de nakende sluiting bekendraakte werd vanuit enkele hoeken aangedrongen dat de stad Leuven of Cinema ZED een initiatief zou nemen om het beste uit dit unieke filmarchief te redden, maar dit bleef uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content