Christopher Nolan organiseert jubileumvertoning van ‘Memento’

© Reuters

Tien jaar na de première laat regisseur Nolan thrillerklassieker ‘Memento’ voor één dag terug op het scherm los.

‘Memento’ gaat op 17 februari opnieuw de bioscoopganger plezieren. Dat lezen we op de Facebookpagina van de film. De thriller wordt eenmalig vertoond in elf cinemazalen verdeeld over Noord-Amerika. ‘Memento’zal onversneden te zien, met als bonus een nooit eerder vertoond interview met Nolan en regisseur Guillermo Del Toro (‘Hellboy, ‘Pan’s Labyrinth’). Op 22 februari volgt de release van een special edition blu-raydisk, met het originele kortverhaal waar de film uit voortvloeide, commentaren van de regisseur en andere extra’s.

Wie de film op 17 februari voor het eerst ziet, kan tijdens de vertoning misschien maar beter aantekeningen maken. Met ‘Memento’ wurmt Christopher Nolan zich namelijk in serieuze hersenkronkels. Na een inbraak bij hoofdpersonage Leonard Shelby (vertolkt door Guy Pearce, nadat Brad Pitt verstek liet gaan) kan die door een klap op het hoofd geen nieuwe herinneringen vasthouden. Aangezien zijn vrouw door de inbreker vermoord werd, is hij vastbesloten om de dader te vatten. Daar een post-it op de koelkast blijkbaar niet volstaat, gebruikt hij dan maar zijn huid om door middel van tatoeages aanwijzingen te onthouden.

Kenmerkend aan de ‘Memento’ is het meesterlijk gebruik van flashbacks in verschillende kleuren, waardoor je als kijker soms danig in de war raakt. De scenes in kleur worden namelijk in omgekeerde volgorde getoond, terwijl de zwart-witsequenties net wél chronologisch verlopen.

‘Memento’ was tien jaar geleden zowel aan de kassa’s als volgens critici een succes. De film ontving naast andere bekroningen ook twee Oscarnominaties.

Pieter Claes

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content