Chinese Film Awards weigert prijs beste film uit te reiken

Feng Xiaogang, de voorzitter van de China Directors Guild, vond de kwaliteit van de ingezonden films veel te laag om te eren en besloot daarom de prijs voor beste film en beste regisseur niet uit de reiken.

“We moeten onszelf geen schouderklopje geven, maar een hogere standaard vastleggen”, zei directeur van de China Directors Guild Feng Xiaogang op de ceremonie van de China Film Awards. “Alle juryleden zijn het eens over de beslissing om dit jaar geen award uit te reiken voor beste film en beste regisseur.”

Censuur

Xiaogang heeft de censuur in China al meermaals aangeklaagd. Het zou de creativiteit van filmmakers in het land verstikken en dat leidt tot een ongelijke strijd tussen hen en Hollywood. “Nu moeten we terug het ideaal opzoeken, de geest hervormen en terugkeren naar de kunst in film. Dat is het doel dat filmmakers voor ogen moeten hebben”, zegt Xiaogang in zijn betoog.

‘A Touch of Sin’

Velen zien deze actie als een protest omdat ‘A Touch of Sin’, de film van Jia Zhanke die op Cannes de prijs voor beste scenario kreeg, niet was genomineerd. De overheid weigerde de film te screenen voor een algemene release in China. Omwille hiervan was de film niet in de bioscoop te zien en kwam hij ook niet uit op dvd, waardoor de jury de film niet kon beoordelen en de aanvraag moest afwijzen. (FL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content