‘Chinawood’ gaat de concurrentie aan met Hollywood

© Reuters

In aanwezigheid van een rist Hollywoodsterren is zondag in de Chinese havenstad Qingdao het startschot gegeven voor de bouw van de “Oosterse stad van de cinema”. China bouwt er als het ware zijn eigen Hollywood.

Het is een project dat de Chinese film- en tv-industrie de kans moet geven om te concurreren met Hollywood. De stad, 376 hectare groot, waarvan 200 bestemd voor de filmindustrie, moet in 2016 klaar zijn. Grote kracht achter het project is de Dalian Wanda Group, die 6 miljard euro investeert. Topman Wang Jianlin wordt door Forbes beschouwd als de rijkste man van China.

‘De bedoeling is van China een culturele mogendheid te maken en de opkomst van ‘Chinawood’ op de internationale scene een duw in de rug te geven’, zo zei Wang Jianlin tijdens de plechtigheid. Onder meer Ewan McGregor, Catherine Zeta-Jones, John Travolta, Leonardo DiCaprio en Nicole Kidman waren aanwezig bij de feestelijkheden.

In het complex worden 20 studio’s ondergebracht, waaronder ‘de grootste van de wereld’ met 10.000 m2. De bedoeling is zowat 100 films per jaar te produceren. (BELGA/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content