Charlize Theron vergelijkt aandacht pers met verkrachting

© Reuters

Charlize Theron heeft de woede van heel wat mensen op de hals gehaald door media-aandacht te vergelijken met verkrachting. De zwaar beladen term dient niet te worden gebruikt als metafoor, zo luidt het.

De Zuid-Afrikaanse actrice krijgt de wind van voren op Twitter. De aanleiding van de storm aan kritiek is een interview van Sky News met Charlize Theron. De journalist vroeg tijdens dit interview aan Theron of ze soms haar eigen naam googelt. De ster antwoordde: ‘Dat doe ik niet en dat is mijn redding. Wanneer je dat begint te doen en die wereld toelaat, voel je je al snel verkracht.’

De 38-jarige actrice voegde toe dat ze erg veel waarde hecht aan haar privacy en die van haar zoontje.

Banalisering van verkrachting

De vergelijking van media-aandacht met verkrachting schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. Op Twitter werd de actrice erop gewezen dat zo’n uitspraken erg kwetsend zijn voor slachtoffers van verkrachting en dat ze twee keer zou moeten nadenken voor het gebruiken van deze term.

Katie Russell, een woordvoerster voor Rape Crisis, een liefdadigheidsinstelling tegen seksueel geweld in Engeland, vertelde aan de Independent dat het gebruik van het woord ‘verkrachting’ als metafoor voor een minder ingrijpende daad seksueel geweld trivialiseert. ‘Wat vooral verbazend is in dit geval is dat het niet uit onwetendheid is gebeurd. Charlize Theron is immers begaan met het probleem van seksueel geweld en nam deel aan campagnes tegen verkrachting. Zij zou dus moeten weten dat wanneer ze dat soort woorden in de mond neemt, ze talloze slachtoffers van verkrachting toespreekt en bijgevolg kwetst,’ aldus Russell. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content