Césars: gebroeders Dardenne grijpen naast César voor beste buitenlandse film

© /

De Britse cineast Ken Loach heeft heeft vrijdagavond de César gewonnen voor beste buitenlandse film met “I, Daniel Blake”. De gebroeders Dardenne grepen naast de bekroning op de 42e editie van de Franse filmprijzen.

Jean-Pierre en Luc Dardenne waren in competitie met hun jongste film “La fille inconnue”. Indirect vielen onze landgenoten wel in de prijzen. Hun productiemaatschappij, Les Films du Fleuve, coproduceerde twee andere genomineerden, waaronder het winnende sociale drama “I, Daniel Blake” van de inmiddels 79-jarige Ken Loach.

De Brit zette in een geschreven boodschap die voorgelezen werd tijdens de uitreiking zijn linkse standpunten opnieuw in de verf. “Extreemrechts kent succes omdat de mensen wanhopen en wij moeten hen opnieuw hoop geven … ” De Fransen moeten nu een keuze maken, blikte hij vooruit naar de presidentsverkiezingen. De kiezers “kunnen de bitterheid van rechts verwerpen en kiezen voor de ruimte die links creëert”.

De winnende film vertelt het verhaal van de 59-jarige Daniel Blake, een meubelmaker die na een hartaanval zonder werk valt. volgens zijn dokters kan hij niet meer werken, volgens de dienst uitkeringen wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content