Cate Blanchett laakt seksisme in Hollywood

Tijdens haar Oscarspeech stelde Beste Actrice Cate Blanchett nog even het seksisme in Hollywood aan de kaak. ‘Het publiek wil ook vrouwen in films zien.’

45 seconden: dat moest volgens The Academy volstaan om te speechen. Oscarwinnaars die de tijdslimiet overschreden zouden onverbiddelijk onderbroken worden door een streep muziek. Maar iedereen hield zich keurig aan de afspraken, met uitzondering van Matthew McConaughey. Ook Cate Blanchett, winnares van de Oscar voor Beste Film. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om nog even het seksisme in Hollywood aan de kaak te stellen.

‘Voor diegenen onder ons in de filmindustrie die nog steeds dwaas vasthouden aan het idee dat films met vrouwen niche-ervaringen zijn: They are not’, aldus de Australische ster aan de micro met het Oscarbeeldje in de hand, verwijzend naar de mannen met macht in de sector. ‘Het publiek wil ook vrouwen zien. Het is hun job. De wereld draait rond mensen!’ En dus niet alleen rond mannen, wat ze suggereerde.

Tijdens de uitreiking van de SAG Awards, vorige maand, liet de actrice zich ook al opmerken toen een cameraman haar jurk van Givenchy van dichtbij wilde shooten. Waarop ze haar omdraaide en repliceerde met: ‘Doe je dat ook zo bij de mannen?’. ‘Seksisme op de rode loper’, zei ze nog achteraf.

Eerder bekritiseerde ze ook al de manier waarop de media in haar thuisland de vrouwelijke eerste minister Julia Gillard behandelde. En tegenover nieuwszender Sky News zei ze teleurgesteld te zijn over de rol van de vrouw in de huidige maatschappij: “Ik heb het gevoel dat alle stappen voorwaarts die we gemaakt hebben, dat er daarvan heel wat alweer teruggedraaid zijn. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet een doel blijven.” Cate Blanchett, een vrouw met een missie. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content