Cannes: Recensie The Homesman

Tommy Lee Jones de prairie op met The Homesman, een neowestern met humor, tragiek en true female grit.

Negen jaar na The Three Burials of Melquiades Estrada en de nodige rimpels rijker achtte Tommy Lee Jones blijkbaar nog eens de tijd rijp om achter de camera te kruipen, en ook dit keer is het resultaat een mooie, revisionistische western annex road movie met de nodige allegorische bagage.

Toch is The Homesman – gebaseerd op de bestseller van The Shootist-auteur Glendon Swarthout – allesbehalve een herhalingsoefening, al was het maar dat Jones dit keer in de omgekeerde richting trekt. Van west naar Oost dus. En dat in het kielzog van een alleenstaande pioniersvrouw (Hilary Swank, eindelijk nog eens in een deugdelijke rol) die de taak heeft om drie psychisch zieke vrouwen naar hun families aan de Oostkust te brengen, met een huifkar en een sjofele ex-deserteur (Jones himself) als gids.

Met zijn manhaftige leading lady en zijn grotendeels vrouwelijke cast zou je het een mild feministische western kunnen dopen, terwijl er ook veel meer humor in zit – en zelfs een scheut slapstick – dan in het stukken grimmiger Three Burials.

Topcameraman Rodrigo Prieto borstelt fraaie widescreenlandschappen tegen het doek die je doen verlangen naar de hoogdagen van John Ford, Jones zet met genoegen een kranige spoorzoeker neer die de minder voorbeeldige, losgeslagen broer van John Wayne zou kunnen zijn en onderweg passeert genoeg grappigs, verrassends en zelfs diep tragisch de revisionistische revue om je tijdens de rit geen seconde te vervelen.

Alleen wisselt Jones net iets te vaak en te bruusk van toon om je echt emotioneel te raken, alsof hij zijn huifkar tegelijk in het spoor van Fords fortiesklassieker Stagecoach en Reichardts feministische neowestern Meek’s Cutoff wil mennen, maar ergens in een niemandsland strandt. Niettemin: mooi, dwars en onderhoudend prairieavontuur.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content