Cannes en de Belgen: Een overzicht

© gf

Het wordt weer drummen op de bekende boulevard La Croisette, waar de rode loper van ’s werelds meest prestigieuze filmfestival van start gaat. Cannes anno 2014 kent veel Belgische, maar weinig Vlaamse inbreng. Een overzicht.

‘Grace of Monaco’, een Frans-Italiaanse coproductie waarin cineast Olivier Dahan een bewogen episode schetst uit het huwelijksleven van Rainier van Monaco en de Hollywoodactrice Grace Kelly, opent woensdagavond de 67ste editie van het gerenommeerde Internationale Filmfestival van Cannes.

De film kreeg dankzij de Belgische tax shelter overigens een vrij behoorlijke Belgische inbreng. Eind 2012 waren er vijf weken lang (30 dagen) opnames, vooral interieurscènes, in Brussel, Antwerpen en Gent. Een vijftigtal Belgische filmlui werkte mee in technische en artistieke filmteams.

De broers Dardenne

Uitkijken is het naar “Deux Jours, Une Nuit”, de nieuwste film van Jean-Pierre en Luc Dardenne en hun zesde selectie voor Cannes intussen al sinds “La Promesse” in 1996. En met deze keer Eyeworks als Vlaamse coproducent. De Dardennes kozen met Fabrizio Rongione en Olivier Gourmet uit hun vaste cast ook voor de Belgische actrices Christelle Cornil en Catherine Salée naast de bekende Française Marion Cotillard.

Laura Wandel en Jérémie Renier

Andere Belgische films in de officiële selectie zijn “Les Corps Etrangers”, de derde kortfilm van Laura Wandel, die in de kortfilmcompetitie meedingt naar de Gouden Palm. En “Alleluia” van Fabrice du Welz, een horrorthriller naar een fait-divers uit de Amerikaanse misdaadgeschiedenis, beter bekend als “The Honeymoon Killers”. De film werd geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs.

Overigens speelt Jérémie Renier, nog een ontdekking van de Dardennes, mee in de competitiefilm “Saint Laurent”, de nieuwe film van de Franse filmer Bertrand Bonello.

Sam Louwyck

Naar een Vlaamse bijdrage is het zoeken. In de competitiefilm van de Italiaanse Alice Rohrwacher, “Le Meraviglie”, maakt Sam Louwyck zijn opwachting aan de zijde van Alba Rohrwacher en Monica Bellucci. En in Un Certain Regard wordt de Vlaamse film vertegenwoordigd door monteur Nico Leunen terwijl Benoît Debie zorgde voor de fotografie van dezelfde film, “Lost River”, het regiedebuut van acteur Ryan Gosling. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content