Cannes 2013: De filosofie van de juryleden

© Reuters

De juryleden van het filmfestival van Cannes, voorgezeten door regisseur Steven Spielberg, vertellen over hun beoordelingstechnieken.”De film die we onmogelijk in woorden kunnen omzetten, wordt de Palme d’Or.”

Woensdag 15 mei werd het 66e filmfestival van Cannes geopend. De negen juryleden, voorgezeten door regisseur Steven Spielberg, gaven een persconferentie over hun beoordelingstechnieken. Het blijkt een helse taak om uit de vele filmparels van de officiële selectie de knapste film te kiezen. Jurylid Ang Lee weet alvast waar hij naar op zoek is: “De film die we onmogelijk in woorden kunnen omzetten, wordt de Palme d’Or.”


Steven Spielberg (Amerikaans regisseur):

“Mijn mening is erg onomwonden. We zijn altijd aan het oordelen. We beoordelen de films die we in de cinemazaal zien, evalueren ze en proberen te ontdekken wat er radicaal nieuw aan is. Films zijn steeds aan het strijden met elkaar om de aandacht van het publiek.”

Nicole Kidman (Australische actrice):

“Ik denk dat het belangrijk is om bij te dragen aan een filmviering. Ik heb eindelijk tijd om neer te zitten en films te bekijken. Cannes is een prestigieus festival dat erg veel gedaan heeft om de films waarin ik acteerde te promoten.”


Naomi Kawase (Japanse regisseuse):

“Het festival is een plaats voor ontmoetingen en vriendschap. Elk jaar stuurt het een boodschap de wereld in. Tijdens onze vergadering gisteren, zei Steven de volgende fantastische zin: “We hebben verschillende nationaliteiten en professionele achtergronden, maar we delen een taal: de passie voor cinema.”


Daniel Auteuil (Franse acteur en regisseur):

“Wanneer ik naar de films keek, die sinds het ontstaan van het festival geselecteerd werden voor een Palme d’Or, besefte ik dat ik veel van de films had gezien en dat ze mijn smaak als kijker verscherpten. Dat ik nu de kans krijg om deze traditie voort te zetten is een unieke mogelijkheid.”

Vidya Balan (Indiase actrice):

“Dit is de eerste keer dat ik naar Cannes kom en de eerste keer dat ik in een jury zit. Daarbovenop is het de honderdste verjaardag van de Indiase cinema. Het is een grote eer om deel uit te maken van de jury en ik hoop erg veel te leren, te absorberen en te kijken.”

Cristian Mungiu (Roemeense regisseur en producer):

“Het is erg moeilijk om films te beoordelen. Ik ga op zoek naar eerlijkheid en moed in een regisseur. Een regisseurs eerste stap is doen wat hij wil. De tweede stap is origineel zijn.”


Christoph Waltz (Oostenrijkse acteur):

“Een award is altijd een resultaat, maar een resultaat van wat? Goede psychoanalyse heeft een psychoanalist en een patiënt nodig. We hebben allemaal onze eigen manier om deze taak uit te voeren en die van mij is misschien descriptiever dan die van Cristian.”


Ang Lee (Taiwanese regisseur en producer):

“Eerlijkheid is essentieel. Daarnaast zullen we zonder twijfel de esthetiek en de politieke of sociale elementen van films bespreken. Maar er zal een film zijn die ons zal raken, die we onmogelijk in woorden kunnen omzetten en dat zal de Palme d’Or worden. Ik hoop het tenminste, want anders moeten we de zaken rationaliseren.” (CB)

Bron: festival-cannes.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content