Cannes 2013: ‘Belgische cinema doet het goed’

Behalve enkele coproducties doet geen enkele Belgische film mee in de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes.

“Zelfs al is er geen Belgische film in de officiële competitie dit jaar, de Belgische cinema doet het toch niet slecht”, meent Eric Franssen, verantwoordelijke van het agentschap Wallonie Bruxelles Images (WBImages), dat Franstalige Belgische audiovisuele producties promoot.

België is wel goed vertegenwoordigd in Cannes met twee kortfilms en een langspeelfilm, die geselecteerd is in de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs. “Films in de officiële competitie hebben, dat is een prestatie voor een klein land als het onze”, klonk het. “We hebben twee, drie uitzonderlijke jaren gekend met films in alle secties van het Filmfestival van Cannes. De Quinzaine is echter ook niet niks.”

Volgens Franssen mogen we dit jaar heel tevreden zijn. Zo is “Henri”, het regiedebuut van de Belgische actrice Yolande Moreau, de slotfilm van de Quinzaine.

Franssen stelt dat het filmfestival een belangrijk evenement is voor de promotie van de Belgische film. De stand van WBImages bevindt zich zoals elk jaar op de Marché, de Filmmarkt waar producenten, verkopers, verdelers en zakenmannen uit de hele wereld worden onthaald.

“Het is heel belangrijk een dergelijke stand te hebben”, aldus Franssen. “We onthalen er heel wat Belgische maatschappijen, die er hun klanten kunnen ontvangen. We ontmoeten er enorm veel mensen en tonen hen films die de buitenlandse markt zouden kunnen interesseren. Men speelt de rol van facilitator.”

“Cannes is het festival met de meest directe impact door de internationale faam van het festival”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content