Broers Taviani ontvangen Lifetime Achievement Award Op Filmfestival Gent

De Italiaanse regisseurs en Gouden Beer-winnaars Paolo en Vittorio Taviani hebben uit handen van de broers Jean-Pierre en Luc Dardennen een ‘Lifetime Achievement Award’ gekregen op het Filmfestival Gent.

De broers Paolo en Vittorio Taviani, die eerder dit jaar een Gouden Beer en ook vijf David di Donatello Awards wonnen met hun jongste film “Caesar Must Die”, namen woensdagavond een “Lifetime Achievement Award” in ontvangst op het Filmfestival Gent. Ze kregen die uit handen van de regisseursbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne.

De Taviani-broers krijgen de prijs omwille van hun “gedegen vakmanschap, hun indrukwekkende oeuvre en hun uitzonderlijke bijdrage aan de cinema”, aldus het Filmfestival.

In hun laatste film, “Caesar Must Die”, voeren echte gedetineerden uit de zwaarbeveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome het toneelstuk “Julius Caesar” van Shakespeare op voor hun medegevangenen. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher (Filmfestival Gent) spreekt over een “gedurfde en originele adaptatie”. “Wat ze ontdekken in de film, is de menselijkheid bij mensen die de grootste fouten begaan hebben in hun leven”, klonk het.

Op de Belgische première woensdagavond vertelde Paolo dat hij de passie van de acteurs apprecieerde. “Op het moment dat de gevangenen acteren, zijn het niet meer dezelfde gevangenen die gemoord hebben. We hebben de film altijd met die contradictie in ons hoofd gedraaid.”

Vittorio herinnerde dat de acteurs-gedetineerden mensen van eer zijn. “Dus van in het begin al was er een ontmoeting tussen hun leefwereld en die van Shakespeare, en dat is de essentiële betekenis van de film.”

“Caesar Must Die” zal de komende dagen onder meer vier keer getoond worden in de Gentse gevangenis. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content