Broers Dardenne winnen Grand Prix

De Waalse broers Luc en Jean-Pierre Dardenne wonnen geen derde Gouden Palm, maar sleepten met “Le gamin au vélo” wel de Grand Prix in de wacht.

De Waalse broers Luc en Jean-Pierre Dardenne wonnen geen derde Gouden Palm, maar sleepten met “Le gamin au vélo” wel de Grand Prix in de wacht. Ze delen de prijs met de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan voor “Once upon in Anatolia”.

De filmbroers Dardenne hebben zondag geen geschiedenis geschreven door op het 64ste filmfestival van Cannes een derde Gouden Palm binnen te rijven. “Le gamin au vélo” moest het afleggen tegen “The tree of life” van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick. “Le gamin au vélo” won wel de Grand Prix. De broers hadden in 1999 met “Rosetta” en in 2005 met “L’Enfant” wel de hoofdvogel afgeschoten.

Gouden Palm-winnaar Malick was zelf niet aanwezig in de Franse badplaats. Producer Bill Pohlad kwam in zijn naam de prijs ontvangen. “The tree of life” is een familiekroniek in het Texas van de jaren 50 met Brad Pitt in de hoofdrol.

De 29-jarige Amerikaanse actrice Kirsten Dunst ontving de prijs voor beste actrice voor haar rol in “Melancholia” van Lars Von Trier. De 38-jarige Franse komiek Jean Dujardin sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht voor zijn rol in “The Artist”.

De film “Polisse” van de Franse cineast Maïwenn won de Prijs van de Jury. De Prijs voor de beste regie ging naar de Deen Nicolas Winding Refn voor “Drive”. “Footnote” van Joseph Cedar werd bekroond met de prijs voor beste scenario.

De Gouden Palm voor beste kortfilm ging naar “Cross Country” van Maryna Vroda uit Oekraïne. De Gouden Camera was weggelegd voor “Las Acacias” van Pablo Giorgelli.

Een overzicht van de belangrijkste prijzen op het 64ste filmfestival van Cannes:
* Gouden Palm: “The tree of life” van Terrence Malick.
* Grand Prix: “Once upon in Anatolia” van Nuri Bilge Ceylan en “Le
gamin au vélo” van Jean-Pierre et Luc Dardenne.
* Beste Actrice: Kirsten Dunst in “Melancholia”.
* Beste Acteur: Jean Dujardin in “The Artist”.
* Beste Regie: “Drive” van Nicolas Winding Refn.
* Beste Scenario: “Footnote” van Joseph Cedar.
* Prijs van de Jury: “Polisse” van Française Maïwenn.
* Gouden Camera: “Las Acacias” van Pablo Giorgelli.
* Gouden Palm voor Kortfilm: “Cross Country” van Maryna Vroda.
* Speciale vermelding van de jury: “Badpakje 46” van Wannes Destoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content