Broers Dardenne hebben eerste filmprijs beet in Cannes

De Luikse filmbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne ontvangen in Cannes de Prix special naar aanleiding van 40 jaar Oecumenische Jury op het filmfestival. De speciale prijs wordt uitzonderlijk uitgereikt voor het geheel van hun oeuvre.

De Luikse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne ontvangen in Cannes de Prix special naar aanleiding van 40 jaar Oecumenische Jury op het filmfestival. Deze speciale prijs wordt uitzonderlijk uitgereikt voor het geheel van hun oeuvre.

Hoewel hun films in Cannes telkens door de Oecumenische juryleden werden geapprecieerd, hebben ze nooit de eerste prijs gekregen, wel een speciale vernoeming voor “Rosetta” in 1999 en voor “Le fils” in 2002.

De Oecumenische Jury reikt in Cannes sedert 1974 de Oecumenische Prijs uit; de jury is samengesteld uit katholieken en protestanten.

Voordien hadden ze elk een aparte jury, die vaak dezelfde film bekroonden. De Oecumenische Jury is samen met de FIPRESCI-Jury van filmcritici een van de belangrijkste nevenjury’s op het festival, zowel als op tal van andere festivals.

De broers Dardenne zijn vier dagen in Cannes, drie dagen om hun op dinsdag vertoonde nieuwe film “Deux jours, une nuit” te promoten en een dag extra omdat zij de nieuwe film van Ken Loach, “Jimmy’s Hall”, hebben gecoproduceerd.

De filmprijs wordt uitgereikt op donderdag 22 mei. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content