Broers Dardenne grote winnaars van Franstalige filmprijzen

Beeld uit de film met rechts Marion Cotillard © BELGA

De film “Deux jours, une nuit” van de Dardennes kaapte de prijs voor beste film weg tijdens de vijfde editie van de Magritte du cinéma, de Franstalige filmprijzen in ons land. De prijzen werden zaterdag uitgereikt in Brussel.

De Dardennes waren de grote winnaars van de avond en gingen naar huis met in totaal drie beeldjes. Ze kregen ook de prijs voor de beste regie. Fabrizio Rongione werd bekroond tot beste acteur voor zijn rol in de film. Het andere prijsbeest was “Marina” van Stijn Coninx. De film werd bekroond tot beste Nederlandstalige film, nadat het al de prijzen voor beste kostuums en mooiste decors had gekregen.

Ook “Pas son genre” van Lucas Delvaux sleepte drie prijzen in de wacht. Delvaux kreeg de Magritte voor het beste scenario. De film haalde een tweede Magritte binnen voor beste geluid. En daarbovenop kreeg Emilie Dequenne de prijs voor beste actrice. Opmerkelijk was dat een animatiefilm de prijs voor de beste kortfilm won: “La Bûche de Noël” van Stéphane Aubier en Vincent Patar. Een andere animatiefilm, “Minuscule, la vallée des fourmies perdues”, van Thomas Szabo en Hélène Giraud, kreeg de Magritte voor de beste buitenlandse film in coproductie.

De prijs voor beste montage ging naar “La Marche” van Nabil Ben Yadir. De film won ook een tweede prijs: die voor de beste bijrol voor Lubna Azabal. Verder maakte Yaël André de beste documentaire met “Quand je serai dictateur”. De Magritte voor beste fotografie ging naar Manu Dacosse voor “L’étrange couleur des larmes de ton corps”. Jérémy Renier kreeg de prijs voor de beste bijrol voor “Saint Laurent”. De Magritte voor de beste filmmuziek werd uitgereikt aan Soldout voor “Puppylove”.

Ten slotte ging de prijs voor de beste debuutfilm naar “Je te survivrai” van Sylvestre Sbille. Beste mannelijk en vrouwelijk talent waren respectievelijk Marc Zinga (“Les Rayures du zèbre”) en Ambre Grouwels (“Baby Balloon”). De Franse acteur en regisseur Pierre Richard kreeg een ere-Magritte. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content