Broers Coen juryvoorzitter Filmfestival van Cannes

© gf

’s Werelds meest prestigieuze filmfestival heeft de filmbroers Joel en Ethan Coen aangesteld als juryvoorzitters van de eerstvolgende editie in mei.

De Amerikaanse cineasten Joel en Ethan Coen nemen het voorzitterschap van de 68ste editie van het Filmfestival van Cannes – van 13 tot 24 mei – voor hun rekening. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het filmfestival – sinds 1946 – dat twee personen de functie uitoefenen. Vorig jaar mocht de Nieuw-Zeelandse Jane Campion de eretafel voorzitten.

‘We zijn heel blij dat we terugkeren naar Cannes, en dat we films vanuit de hele wereld kunnen zien’, aldus de scherpzinnige broers in een communiqué. ‘Het filmfestival van Cannes was vanaf het begin van onze carrière heel belangrijk. Dat we er voorzitter van de jury mogen zijn, is voor ons een hele grote eer. Vooral ook omdat we nooit eerder voorzitter van een filmfestival waren.’

Het onafscheidelijke filmduo won in 1991 de Gouden Palm en de prijs voor beste regie voor hun film ‘Barton fink’. In 1996 en 2001 gingen ze in Franse de badstad aan de haal met de onderscheiding voor beste regisseurs voor hun films ‘Fargo’ en ‘The Barber’. Hun meest recente hit, ‘Inside Llewyn Davis’, won in 2013 de Grand Prix.

Ethan en Joel Coen kent u uiteraard ook van de ultieme cultkomedie The Big Lebowski. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content