Broadway-legende Marian Seldes overlijdt op 86-jarige leeftijd

© Reuters

Marian Seldes was een van de grootste actrices van haar generatie. Ze maakte haar Broadway-debuut in 1948 en was sindsdien niet meer weg te slaan van het glorieuze podium.

Timothy Seldes, Marians broer, maakte het nieuws bekend. “Het is met groot verdriet dat ik jullie meld dat mijn zus, Marian Seldes, is overleden. Ze was een uitzonderlijke vrouw wiens liefde voor theater, lesgeven en acteren enkel werd overtroffen door haar diepgaande liefde voor haar familie.”

Een wereldrecord en een Tony-award

Dat Seldes een grote mevrouw was, bewijst haar indrukwekkende palmares. Haar Broadway-debuut ‘Medea’ in 1948 was het begin van een prachtige carrière op de heilige New Yorkse planken. Ze ontving vijf nominaties voor een Tony-award. In 1967 trok ze aan het langste eind met de productie ‘A Delicate Balance’. De award werd een tijd later wel gestolen.

Toen ze in 2010 een Lifetime Achievement Tony in ontvangst mocht nemen verbaasde ze iedereen door geen woord te zeggen, maar gewoonweg haar hand op haar hart te leggen. Haar uitleg achteraf was even sober als het gebaar zelf. “Ze zeiden dat ik het kort moest houden dus besloot ik om niets te zeggen.” Op de vooravond van de huldiging krijgt Marian nog een Tony, deze keer om haar eerste, gestolen prijs te vervangen. Twee Tony-awards op twee dagen, niet veel mensen doen het haar na. Kijk hier naar de ontroerende ontvangst.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De geliefde actrice had in 1982 ook wereldrecord te pakken. Tussen 1978 en 1982 speelde ze maar liefst 1809 voorstellingen van ‘Deathtrap’, zonder vakantie of ziekteverlof op te nemen. Dat record is ondertussen wel verbroken door Catherine Russel, die 8802 voorstellingen dezelfde rol speelde. Dat Seldes leefde voor het acteren benadrukt ze nog eens in onderstaande video uit 2000.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Theatrale duizendpoot

Seldes schitterde niet alleen op de planken, ook het witte doek maakte ze geruime tijd onveilig. Rollen in ‘Home Alone 3’, ‘Mona Lisa Smiles’ en ‘The Haunting’ lieten haar talent zien aan het grote publiek dat niet thuis is in het theaterlandschap. Toch stopt het daar niet bij.

De in Manhattan geboren actrice verscheen in series zoals ‘Alfred Hitchcock Presents’, ‘Seks & The City’ en ‘Nurse Jackie’. Seldes benadrukte wel steevast dat theater haar grootste passie was. Bekijk toch eens deze beklemmende scène uit ‘The Haunting’, een horrorfilm uit 1991 van Jan de Bont.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Uiteindelijk besloot de veelzijdige actrice om haar talent over te dragen op de volgende generatie. Ze gaf acteerles op de prestigieuze Juilliard School en werd later adjunct-professor aan de Fordham University. Onder haar leerlingen bevonden zich grote namen zoals Oscarwinnaar Kevin Spacey, Frasier-ster Kelsey Grammer en de onlangs overleden Robin Williams.

Seldes laat een dochter, Katharine, uit haar eerste huwelijk achter. Dat huwelijk met Julian Claman eindigde in 1961 toen Marians vader zag dat ze mishandeld werd. Een kleine dertig jaar later, in 1990, trouwde ze opnieuw. Dit keer met regisseur Garson Kanin. In 1999 overleed Kanin, ook op 86-jarige leeftijd. (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content