Britse regisseur Richard Attenborough overleden

© BELGAIMAGE

Regisseur en acteur Richard Attenborough is zondagmiddag overleden. Op zijn actief staan films als “Cry Freedom”, over het leven van Steve Biko, en “Gandhi”. Richard was de broer van de beroemde natuurdocumentairemaker David Attenborough.

Meer dan twee decennia broedde Attenborough op het epos over het leven van Mahatma Gandhi en zocht hij geld om het enorme project te financieren. De beloning volgde in de vorm van twee Oscars voor beste film en beste regie. Het waren niet de enige prijzen die hij in de wacht sleepte “Ik wil entertainen en het publiek daarbij ook tot nadenken aanzetten”, verklaarde Attenborough ooit. Dat bleek ook met films als de oorlogsprent A Bridge too Far (1977), anti-apartheidsdrama Cry Freedom (1987) en muziekfilm A Chorus Line (1985), waarin hij de schaduwzijde van de showbusiness belichtte. Andere bekende werken van zijn hand zijn Charlie (1992) over Charlie Chaplin en In Love and War (1996) over de belevenissen van Ernest Hemingway.

Zijn werk achter de camera doet bijna vergeten dat Attenborough ook talrijke films op zijn conto heeft als acteur. In de jaren veertig speelde hij de rol van een psychopathische gangster-met-babyface in Brighton Rock (1947). Ook draafde hij op in The Great Escape (1963) of, recenter, als excentrieke miljardair in Steven Spielbergs dino-film Jurassic Parc (1993). Dat jaar werd Attenborough, de oudere broer van de eveneens bekroonde natuurdocumentairemaker David Attenborouh, ook tot Lord benoemd. Sinds hij zes jaar geleden van de trap viel, zat Attenborough in een rolstoel.

Hij kreeg enkele jaren voordien nog zware tegenslag te verwerken. In 2004 kwamen zijn oudste dochter, haar dochter en haar schoonmoeder om het leven door de tsunami die toen het zuiden van Azië trof. De Britse premier David Cameron en de Britse tv-presentator en journalist Piers Morgan reageerden via Twitter op het overlijden van de acteur en regisseur. Attenborough werd negentig jaar. (BELGA/AB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content