Britse acteur Bob Hoskins overleden

Londenaar Bob Hoskins, gekend van films als ‘Nixon’, ‘Mona Lisa’ of nog ‘Who Framed Roger Rabbit?’, is op 71-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking.

De Britse acteur Bob Hoskins, gekend van films als “Nixon”, “Mona Lisa” of nog “Who Framed Roger Rabbit? “, is dinsdag overleden aan een longontsteking. Hij werd 71 jaar. Dat heeft zijn familie via zijn manager bekendgemaakt.

In 2012 zette Hoskins een punt achter zijn acteercarrière nadat bij hem Parkinson was vastgesteld.

Kamelenherder

Lang voor er sprake was van een acteercarrière, stapelde de Londenaar de ene ongewone job na de andere op. Zo was hij een tijdje circusmedewerker, trok hij op jonge leeftijd naar Syrië om er als kamelenherder aan de slag te gaan en verbleef hij ook een poos in een kibboets in Israël, waar hij fruit inpakte.

Zijn eerste stappen in de acteerwereld zette Hoskins in het Royal National Theatre en The Old Vic Theatre in Londen, waar hij verscheidene jaren aan de slag was en faam verwierf die leidde tot rollen in series als “Villains” (1972) en “Thick As Thieves” (1974). Zijn filmcarrière werd midden jaren zeventig gelanceerd met een rol in John Byrum’s “Inserts” (1974), aan de zijde van Richard Dreyfuss.

Doorbraakrol

De doorbraak kwam er in 1978 met zijn rol als verkoper Arthur Parker in de miniserie “Pennies From Heaven” van Dennis Potter. Twee jaar later speelde hij Harold Shand in de gangsterfilm “The Long Good Friday” (1980), aan de zijde van Helen Mirren.

In 1987 was Hoskins genomineerd voor een Oscar als beste acteur voor zijn rol als ex-bajesklant George in “Mona Lisa” (1986) van Neil Jordan. Daarna speelde hij onder meer Eddie Valiant in het kassucces “Who Framed Roger Rabbit? ” (1988), Smee in “Hook (1991) en Nikita Chroesjtsjov in “Enemy At The Gates” (2001).

Hoskins had vier kinderen en leefde al meer dan een decennium samen met zijn tweede vrouw, Linda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content