‘Boyhood’ verkozen tot beste film van 2014 door Vlaamse filmjournalisten

Boyhood © .

‘Boyhood’ van de Amerikaanse cineast Richard Linklater is verkozen tot beste film van 2014 door de vijftien medewerkers van de maandelijkse rubriek “Gewikt” van het filmtijdschrift Filmmagie, allemaal filmrecensenten en -journalisten van diverse media in Vlaanderen.

‘ Boyhood’ haalde het uiteindelijk van “Leviathan”, een naargeestige tragedie van de Russische filmmaker Andrei Zvyagintsev en de fascinerende fabel ‘Under the Skin’ van Jonathan Glazer.

Op nummer 4 vinden we met ‘Deux Jours, Une Nuit’ van Jean-Pierre & Luc Dardenne de eerste Belgische film terug die een lijstje van drie films van eigen bodem aanvoert, ver voor ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees en ‘Violet’ van Bas Devos.

Evolutie in twaalf jaar

Aan ‘Boyhood’ werd door Richard Linklater, de maker ook van onder meer ‘Before Midnight’, zowat twaalf jaar lang gewerkt. Het was de bedoeling om de evolutie, de invloed van de tijd op opgroeiende kinderen van een doorsnee Amerikaans gezin te vatten. Ellar was zeven toen de opnames begonnen, net zoals Lorelei, de dochter van de cineast, als zijn ietwat arrogante zus. ‘Boyhood’ is een ongewone maar tegelijk erg onderhoudende en herkenbare familiekroniek over opgroeien, vriendschap, liefde, relaties, ouder worden, een bestemming in je leven vinden enz.

Rondvraag bij 15 journalisten

De film top 10 (met ‘Mommy’ van de Canadese wonderboy Xavier Dolan op tien), kwam tot stand na een rondvraag bij deze 15 filmjournalisten die een lijstje met de beste tien films van het voorbije jaar mochten opstellen. Er werden 57 verschillende films geciteerd.

De meeste geciteerde films zijn her en der nog in de bioscoop te zien. ‘Boyhood’ kwam in de zomer in België in de bioscoop.

‘Boyhood’ volgt ‘La vie d’Adèle’ op dat vorig jaar bij deze enquête als beste uit de bus kwam. De volledige top 10 verschijnt ook in het januarinummer van Filmmagie.

Knack Focus riep ’12 Years a Slave’ uit tot beste film van 2014. ‘Boyhood’ werd niet opgenomen in de top tien van beste films van het jaar, maar kreeg wel een eervolle vermelding.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content