‘Borgman’ Nederlandse inzending voor Oscars

De film ‘Borgman’ is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Op 16 januari wordt bekend of de film van Alex van Warmerdam tot de genomineerden behoort in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’.

De speelfilm “Borgman” van regisseur Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Op 16 januari wordt bekend of Borgman tot de genomineerden behoort in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op 2 maart.

“Borgman”, de achtste film van regisseur Alex van Warmerdam, beleefde in mei zijn wereldpremière in de competitie van het Filmfestival in Cannes. Dat was voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse film in de competitie was opgenomen. “Borgman” viel in Zuid-Frankrijk niet in de prijzen, maar vond wel gretig aftrek in het buitenland en werd verkocht aan meer dan 20 landen.

De zwarte komedie vertelt over een mysterieuze vreemdeling die op een dag aanbelt bij een luxe villa, met alle gevolgen van dien voor de bewoners. De film wordt gedragen door een flink aantal Vlaamse acteurs, met naast hoofdrolspeler Jan Bijvoet ook nog Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 voor “Karakter”. In 2004 sleepte Nederland voor het laatste een nominatie in deze categorie in de wacht, voor “De Tweeling”. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content