Blue Valentine: Mooiste snotterprent van het jaar

Ryan Gosling en Michelle Williams pimpen dit alledaagse echtbreukdrama tot de mooiste snotterprent van het jaar.

Blue Valentine ***

Derek Cianfrance met Michelle Williams, Ryan Gosling, Faith Wladyka

Wie denkt dat alle echtscheidingsdrama per definitie pathetische tearjerkers zijn, krijgt bij deze lik op stuk van debutant Derek Cianfrance. Zijn independentdrama over een koppel twentysomethings dat er na zeven jaar de brui aan geeft, heeft immers meer van de véritédrama’s van John Cassavetes dan van de gemiddelde Pavlovprent uit Tinseltown.

Cianfrance serveert de breuk tussen Dean en Cindy – hij een huisschilder zonder veel ambities, zij een verpleegster die ooit dokter hoopte te worden – via een reeks zorgvuldig ingelaste flashbacks. Zo begint de film met Deans laatste, naïeve poging om hun uitgedoofde relatie opnieuw passie in te blazen in een schimmig rendez-voushotelletje. Vandaar uit zapt hij naar het prille en speelse begin van hun romance, toen beiden nog maar net de schoolbanken verlaten hadden.

Origineel of diepzinnig kun je deze portie echtscheidingsblues niet noemen, maar Cianfrance zit zijn personages met zijn handbewogen camera steeds dicht op de huid en houdt het grotendeels stroopvrij. Bovendien staan Ryan Gosling en Michelle Williams met zo’n naturel te acteren dat zelfs de hardste cynicus een krop in de keel krijgt wanneer het definitieve doek over hun huwelijk valt. Scènes uit een huwelijk, maar dan in de beste Indywoodtraditie.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content