Blu-raybox voor Mission: Impossible

De ‘Mission: Impossible Extreme Blu-ray Trilogy’ bulkt van de adrenaline, met Tom Cruise en niet de ingehuurde regisseurs als echte missieleider.

MISSION: IMPOSSIBLE EXTREME BLU-RAY TRILOGY Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams (USA, 1996, 2000, 2006)

Paramount (Blu-ray)

Films: ***

Extra’s: ****

In 1995 richtte Tom Cruise met zijn voormalige agente Paula Wagner Cruise/Wagner Productions op. Als grote fan van de tussen 1966 en 1973 erg populaire Mission: Impossible-tv-reeks wist Cruise Paramount te overtuigen voor de film(s) met hun productiebedrijfje in zee te gaan. In 2006 kwam er eind aan die samenwerking. Officieel omdat Paramount Cruise’ Scientologypropaganda schadelijk vond voor het imago van de studio, officieus omdat Cruise een te hoog percentage op de dvd-rechten van de franchise vroeg.

Cruise vaarde al zijn eigen koers. Terwijl het feuilleton de nadruk legde op de ingenieuze werkwijze van de Impossible Mission Force – dat met gadgets en vermommingen wereldwijd malafide criminelen liquideerde – verschoof Cruise de aandacht naar de actie en het spektakel. Bovendien stelde hij IMF-leider Jim Phelps (Jon Voight) als misdadiger voor en zijn eigen personage, Ethan Hunt, als held. Het werd hem door de originele castleden niet in dank afgenomen: twee van hen, Martin Landau en Greg Morris, verlieten zelfs vroegtijdig de wereldpremière van de eerste Mission: Impossible-film.

Om elke film een specifieke look te geven, besloot Cruise telkens met een andere regisseur te werken. Dat het niet zou hebben geboterd tussen Cruise en Brian De Palm, regisseur van de eerste film, zat daar misschien ook voor iets tussen. Ook John Woo gaf trouwens toe dat er ‘creatieve meningsverschillen’ waren tussen hem en zijn producer/hoofdacteur. Nochtans hebben de twee regisseurs hun typische werkwijze bij vlagen kunnen doordrukken: je herkent de staccatostijl van De Palma en de actieregie van Woo.

Met J.J. Abrams liep alles erg vlotjes. Abrams, die door Cruise gecontacteerd werd om zijn tv-serie Alias en met M:I III als filmregisseur debuteerde, schroefde de actie fors op. In tegenstelling tot de nogal gestileerde vorige delen vertoont deze episode een rauwere en realistischere look. Wie een dezer dagen naar de door Brad Bird geregisseerde vierde aflevering – Mission: Impossible – Ghost Protocol – gaat kijken, ziet dat die visie werd doorgezet.

Extra’s: Deze Blu-raybox maakt het adjectief ‘extreme’ helemaal waar, met prima HD-transfers en een karrenvracht aan extra’s. Elke episode wordt voorzien van een royale dosis documentaires, trailers en fotogalerijen, al hoef je vooral geen kritische analyses te verwachten. Bij deel twee hoort een commentaartrack van John Woo. Bij deel drie nemen Cruise en regisseur J.J. Abrams de honneurs waar. Alleen van Brian de Palma is nergens sprake.

Piet Goethals

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content