‘Birdman’ en ‘Fatima’ winnen Césars

Catherine Frot won de prijs voor beste actrice © AFP

“Birdman” van de Mexicaan Alejandro Gonzalez Iñarritu, heeft de César, de “Franse Oscar”, gewonnen voor de beste buitenlandse film. De beste Franse film werd ‘Fatima’.

In de categorie van ‘Birdman’ ook ‘Le Tout Nouveau Testament’ van de Belg Jaco Van Dormael en de Belgische coproductie van François Guillaume en Stéphane Malandrin ‘Je suis mort mais j’ai des amis’ genomineerd.

‘Birdman’ met Michael Keaton in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een vroegere acteur van superheldenfilms die de glorie van het theater wil herontdekken. De film won vorig jaar vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Iñarittu maakt ook dit jaar trouwens veel kans op een Oscar, aangezien zijn film ‘The Revenant’ genomineerd is in 12 categorieën.

‘Fatima’ van Philippe Faucon, won de César voor beste (Franse) film. Het is een portret van een Noord-Afrikaanse vrouw die alleen twee dochters opvoedt.

‘Marguerite’

Catherine Frot won de prijs voor beste actrrice voor haar rol in ‘Marguerite’ van de Franse regisseur Xavier Giannoli.

In totaal won deze Belgische coproductie vier Césars, ook voor het beste geluid, de beste decors en de beste kostuums.

‘Marguerite’ vertelt het verhaal van een aristocrate (Frot) van een zekere leeftijd, die zich, ondanks haar beperkte zangtalent, wil toeleggen op een operacarrière. “Verschillende mensen hebben me gezegd dat deze rol een beloning is. Dus ik dank deze César aan Marguerite zelf, of beter, aan de persoon die haar heeft heruitgevonden, Xavier Giannoli”, aldus Catherine Frot.

Vincent Lindon won voor beste acteur met zijn rol van vernederde werkloze in ‘La loi du marché’ van Stéphane Brizé.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content