Bernardo Bertolucci ontvangt erepalm

De 70-jarige Italiaanse topregisseur Bernardo Bertolucci mocht woensdagavond op de openingceremonie van het internationaal filmfestival van Cannes de erepalm in ontvangst nemen.

De organisatoren van het filmfestival hebben besloten om de onderscheiding voortaan jaarlijks te overhandigen aan regisseurs met een carrière om u tegen te zeggen. De erepalm wordt enkel overhandigd aan filmmakers die ondanks hun talent nooit een Palme d’Or in hun handen gekregen hebben. Voorgangers van Bertolucci zijn onder andere Woody Allen en Clint Eastwood.

De zeventigjarige cineast heeft meer dan vijftien langspeelfilms op zijn naam staan waaronder ‘Last Tango in Paris’ (1972), ‘Novecento’ (1976), ‘The Last Emperor’ (1987) en ‘The Dreamers’ (2003).

Bertolucci is niet enkel voor de erepalm (in rolstoel) naar de Croisette afgezakt. Een van zijn klassiekers ‘Il Conformista’ uit 1970 wordt in de sectie Cannes Classics in een gerestaureerde versie op het grote scherm vertoond. “Ze zouden beter mij restaureren in de plaats van mijn films”, grapte de filmveteraan.

Hieronder kun je een fragment uit ‘Il Conformista’ bekijken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

J.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content