Berlinaire Filmfest doet oproep aan jonge filmmakers

Voor de filmsectie van het gloednieuwe kunstenfestival Berlinaire, dat plaatsvindt op 8 en 9 april in de Gentse Vooruit, worden jonge filmmakers van over heel Europa uitgenodigd om hun kortfilm of documentaire te laten opmerken en te strijden voor de jury- en publieksprijs.

Om de artistieke uitwisseling tussen Gent en Berlijn in de verf te zetten werd de Berlinaire in het leven geroepen, een gloednieuw multidisciplinair en audiovisueel kunstfestival dat plaatsvindt op 8 en 9 april in de Vooruit in Gent.

‘Als je Gent vergelijkt met Berlijn vallen al snel een aantal culturele en creatieve gelijkenissen op,’ legt David Vandenbroucke uit, organisator van Berlinaire. ‘Wij willen een stukje Berlijn naar Gent brengen door drie elementen uit het culturele leven – muziek, film, beeldende kunst en installaties – van twee bruisende steden met elkaar te laten interageren.’

Zo zal het festival de ‘sound of Berlin’ naar buiten brengen, gericht op het Berlijnse elektronische clubcircuit, waarbij Gentse dj’s zich in de concert- en balzaal van de Vooruit kunnen meten met hun Berlijnse goden. Voor het tweede luik: de Berlinaire ‘Arts & Installations’ doet het Gentse kunstencentrum dienst als expositieruimte voor beeldende kunst en installaties, gericht op een wederzijdse, creatieve kruisbestuiving tussen Berlijn en Gent.

Berlinaire Filmfest

De kortfilm- en documentairesectie (Berlinaire Filmfest) nodigt jonge filmmakers en producenten van over heel Europa tenslotte uit om hun creaties te laten opmerken en te strijden voor de prijs van een internationale jury (‘Der Atze’ – oude broer in het Duits – waarin onder andere de Vlaamse cameraman Ruben Impens zal zetelen, alsook ‘Æon Flux’-acteur Nicolai Kinski ) en de publieksprijs (‘Der Keule’, wat in het Duits zoveel betekent als ‘jongere broer’).

Naast projecties is er de volle twee dagen lang ook ruime aandacht voor debat en interactie tussen producenten, kunstenaars, redacteurs, directeuren, scenaristen en cinefielen. Wie zich geroepen voelt kan het inschrijvingsformulier voor het Filmfest alvast downloaden op de interactieve website.

Het volledige programma van Berlinaire wordt midden januari uit de doeken gedaan.

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content