Ben Affleck censureerde dat voorouder slaven bezat

Ben Affleck © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Het tv-programma ‘Finding your Roots’ heeft op vraag van de Amerikaanse acteur Ben Affleck verzwegen dat een van zijn voorouders slaven bezat. Dat deze informatie toch is gelekt, is een gevolg van het hacken van Sony.

De gehackte e-mails van Sony werden vorige week door WikiLeaks gepubliceerd.

De aflevering van Finding your Roots over acteur-regisseur Ben Affleck werd in oktober vorig jaar de Amerikaanse staatsomroep PBS uitgezonden. In dit programma gaat presentator Henry Louis Gates Jr. samen met de gast op zoek naar diens voorgeschiedenis.

In het geval van Affleck kwam men “ongeveer zes generaties terug aan moederszijde” uit bij Benjamin Cole, een eigenaar van slaven die in de zuidelijke staat Georgia woonde.

Affleck, zo blijkt uit de gelekte mails, probeerde Gates zover te krijgen die informatie niet in het programma te gebruiken. Gates vond het wel relevante informatie en zocht advies van Sony-baas Michael Lynton die hem aanraadde toe te geven aan de poging tot censuur van Affleck. Het mailverkeer van Lynton belandde vorige week bij WikiLeaks.

‘Gedegouteerd’

Affleck geeft de feiten op Facebook toe. “Ik wilde niet dat een tv-programma over mijn familie ook iemand zou vermelden die slaven bezat. Ik was gegeneerd. De gedachte degouteerde me.”

“Ik lobbyde op de manier zoals ik lobby bij regisseurs om een bepaalde take te nemen. In dit geval volgde Gates me, maar hij maakte ook keuzes waar ik het niet mee eens was. Het is belangrijk erop te wijzen dat dit geen nieuwsprogramma is. Het uitgangspunt is dat ze de waarheid niet verdraaien, maar dat ze tegelijk je familie niet in verlegenheid brengen.”

“Ik betreur mijn initiële gedachte dat slavernij geen plaats had in mijn verhaal. We verdienen geen lof of schuld omwille van onze voorouders en dat dit nu zoveel aandacht opwekt, toont dat we als natie nog altijd in het reine proberen te komen met de verschrikkelijke erfenis van de slavernij. En hoewel ik die man liever niet als voorouder had gehad, ben ik blij dat er nu over dit aspect van de geschiedenis gesproken wordt”.

Of PBS en Gates blij zijn is een andere zaak. PBS opent een onderzoek en zal nagaan of in deze uitzending regels met voeten zijn getreden.

Affleck is politiek actief in de Democratische partij. Hem worden ook politieke ambities toegedicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content