Belgische regisseur Fabrice Du Welz te gast in Cannes

‘Alleluia’, de nieuwe film van de Belgische regisseur Fabrice Du Welz, zal ook in Cannes te zien zijn op Quinzaine des réalisateurs, het filmfestival dat parallel loopt met dat van Cannes zelf.

Een dag later dan het filmfestival van Cannes, gaat Quinzane des réalisateurs van start. Het festival toont verschillende films van over heel de wereld van minder bekende regisseurs en legt zo de focus op het ontdekken van nieuwe talenten. De jonge Belgische regisseur Fabrice Du Welz mag er zijn nieuwe film ‘Alleluia’ voorstellen.

Moordend koppel

Alleluia is een heel persoonlijke film over een destructieve passie. Hij haalde de inspiratie uit een waargebeurd verhaal dat tussen 1947 en 1949 opschudding veroorzaakte in de VS. Moe getergd door een bezitterige en jaloerse echtgenoot is hoofdpersonage Gloria met haar dochtertje gevlucht en bouwt zij ver van de mensen en de wereld een nieuw leven op.

Op aandringen van haar vriendin Madeleine stemt zij in met een ontmoeting met Michel via een datingsite. Michel, een klein en goedkoop oplichtertje, raakt helemaal de kluts kwijt door deze ontmoeting en Gloria wordt smoorverliefd op hem. Zij laat haar dochtertje in de steek en geeft zich uit voor de zuster van Michel opdat hij kan doorgaan met het oplichten van eenzame weduwen.

Het verhaal werd reeds meermalen verfilmd, onder meer door Leonard Kastle in 1969 (The Honeymoon Killers), door Arturo Ripstein in 1996 (Profundo Carmesi) en recent door Todd Robinson in Lonely Hearts (2006).

Laurent Lucas

“Ik zocht een geschikt project om opnieuw te kunnen samenwerken met Laurent Lucas, tien jaar na Calvaire. Daarnaast wilde ik opnieuw in de Ardennen gaan filmen, de onherbergzame landschappen waarin ik opgroeide”, aldus Fabrice du Welz in het persbericht.

“In Alleluia vinden we de personages van Calvaire terug, maar er is vooral Gloria, die spookachtige vrouw die je behekst en blijft achtervolgen (gespeeld door Lola Dueñas). Het was ook een mooie gelegenheid om opnieuw samen te werken met Vincent Tavier (C’est arrivé prés de chez vous, Aaltra, Calvaire, Panique au Village …), die de film met zijn nieuwe productiehuis Panique ! produceerde en mee schreef aan het scenario.”

Du Welz is geen echte onbekende in de filmwereld. Zijn vorige films ‘Calvaire’ en ‘Vinyan’ konden op lovende kritieken rekenen. Die laatste titel werd geselecteerd voor de officiële selectie van de Mostra del Cinema in Venetië. In Frankrijk mocht hij ‘Colt 45’ maken, maar Du Welz werd kort voor de postproductie van de film ontslagen door de de producer. ‘Alleluia’ is zijn vierde langspeelfilm.

Quinzaine des réalisateurs opent op 15 mei met Céline Sciamma’s ‘Bande de Filles’, een film over een vrouwelijke bende in een moeilijke buurt in Parijs. Het Britse ‘Pride’ van Matthew Warchus sluit het festival op 25 mei. De komedie draait rond een onverwacht bondgenootschap tussen mijnwerkers uit Wales en homorechtenactivisten. Onder andere Bill Nighy en Imelda Staunton nemen een rol op zich. (Belga/FL/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content