Belgische kortfilms vallen in de prijzen op Semana Internacional de Cine in Spanje

Raoul Servais © Belga

Op de Semana Internacional de Cine in het Spaanse Valladolid (Seminci, 24-31 oktober) zijn de korte Vlaamse films ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom en ‘Tank’ van animatiepionier Raoul Servais in de prijzen gevallen. Nkosi Coiffure gaat naar huis met de Meeting Point Award voor Beste Internationale Kortfilm, terwijl Tank de Silver Spike van de hoofdcompetitie deelt met het Franse Café froid, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

‘Nkosi Coiffure’ is het verhaal van Eva, een jonge vrouw die tijdens een ruzie met haar vriend een Afrikaans kapsalon in Brussel binnenvlucht. De vrouwen in het salon steunen haar aanvankelijk. Maar wanneer de reden van de woordenwisseling aan het licht komt, lopen de meningen uiteen.

De film werd begin september voor het eerst vertoond in de wereldcompetitie voor korte films op het Wereldfilmfestival van Montréal en kreeg afgelopen week zijn Europese première in Valladolid. Migom neemt haar prijs, waar 3.000 euro aan verbonden is, zaterdagavond persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie van de 60ste festivaleditie.

Tank van Vlaams animatiepionier Raoul Servais is een vrije interpretatie van de eerste tankaanval op datum van 15 september 1916. De inzet van dit nieuwe wapen betekende zowel voor de verdedigers in de loopgraven als voor de tankbemanning een helse ervaring. Zowel voor soldaat Otto in zijn loopgraaf als voor Johny in zijn tank komt er zo een einde aan hun emotionele bekommernissen.

Bij ons was Tank eerder te zien op de openingsavond van het Film Fest Gent. Vanaf medio november is Tank te zien in een retrospectieve van het digitaal gerestaureerde oeuvre van Servais in het Brusselse Flagey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content