Belgische cineast Gust Van den Berghe wint Grand Prix in Tallinn

'Lucifer', film van Gust Van den Berghe. © gf

Lucifer, de derde speelfilm van de Belg Gust van den Berghe, werd op het Black Nights Film Festival van Tallinn verkozen tot beste film. Aan deze prijs hangt een geldprijs van 10.000 euro vast.

De regisseur zakte af naar de hoofdstad van Estland om de prijs in ontvangst te nemen. Lucifer is de derde langspeelfilm van Gust Van den Berghe en ook het sluitstuk van zijn triptiek waar En waar de sterre bleef stille staan en Blue Bird toehoren.

Duivelse onrustzaaier

Dit keer brengt Van den Berghe een herwerking van het gelijknamige theaterstuk van Joost Van den Vondel. De Prent verhaalt over de opstandige Lucifer die tijdens zijn val van de hemel naar de hel passeert langs het aardse paradijs, een klein dorpje in Mexico waar de oude Lupita en haar kleindochter Maria leven. Lupita’s broer Emmanuel veinst verlamming, zodat hij kan gokken en drinken terwijl de vrouwen al het werk doen.

Lucifer grijpt tijdens zijn bezoek de kans om Gods perfecte creatie alsnog te verzieken en doet zich voor als de wonderbaarlijke heler. Hij dwingt Emmanuel weer te lopen, laat Lupita twijfelen aan haar geloof en verleidt meteen ook kleindochter Maria. Vervolgens zet hij zijn reis verder en laat hij de aarde achter in chaos.

Vormenspel

Lucifer werd gefilmd in een cirkelvormig kader, met de nieuwe techniek Tondoscope heet. Dit vertaalt zich naar een stijl die de kijker doet nadenken over de vorm van de prent.

Over zijn unieke vormentaal zei de regisseur in een interview met Knack Focus het volgende: ‘Het is niet het uiterlijk maar net de innerlijke vorm van de films die ik probeer weer te geven, met als doel om naar het fundament van film te gaan. Film was bij zijn geboorte speels, frivool en vormelijk Men was toen nog niet zo bezig met daar de inhoud aan te geven zoals wij dat nu doen. We hebben honderd jaar filmgeschiedenis, dus geven we daar nu veel meer aandacht aan. Toen was het veel meer onbevangen, frisser -dat sprankelde. De moderniteit die daar in zit, dat fascineert me. Dus ik denk dat, in die zin, film te herleiden tot een audiovisuele ervaring en ook het verhaal te vertalen naar het beeld, in het beeld vertellen, zonder het uit te beelden. Want daar zit dus die grote misvatting: ik beeld het niet uit, maar probeer het te zijn.’

Lucifer ging in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Rome. In België was de film als te zien op Film Fest Gent, maar de Belgische bioscooprelease is pas gepland op 18 februari 2015. (LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content