België is populaire filmlocatie

Tim Burton © Reuters

Straks zakt topregisseur Tim Burton met een deel van zijn cast af naar Brasschaat voor de opnames van zijn nieuwste prent. Hij is niet de eerste grote filmmaker die valt voor de natuur en historische gebouwen in ons land.

De Amerikaanse regisseur Tim Burton strijkt deze maand met een filmploeg neer in Brasschaat voor de buitenopnames van ‘Miss Peregrine’s home for peculiar children’. Ook de man achter onder andere Edward Scissorhands houdt blijkbaar van de mooie en vaak geheime plekjes in ons land. De fysieke service-productie van deze film is in handen van Bulletproof Cupid uit Antwerpen, met Wim AH Goossens als location manager.

“België heeft een grote verscheidenheid in landschap én goedbewaarde historische gebouwen. Dit trekt filmmakers aan”, vertelt location scout Wim De Waegenaere (niet betrokken bij deze prent en niet te verwarren met de eerder genoemde Wim).

Het is de job van Wim De Waegenaere om op zoek te gaan naar filmlocaties in ons land. Hij doet dit voor buitenlandse en binnenlandse producties. Op zijn palmares prijken namen als de Britse tv-serie The White Queen, de Duitse film Me & Kaminski, de Amerikaanse film Kidnapping Mr. Heineken en de Vlaamse film ex-Drummer.

Telkens van nul beginnen

De job van de location scout start met het lezen van het filmscript. “Dan ga je met een kritisch oog locaties beoordelen. Zoals modellen fotogeniek kunnen zijn, kunnen locaties dat ook zijn of juist niet”, vertelt Wim. Wim heeft een database, maar meestal start voor elke opdracht de scouting van nul.”Veel locaties veranderen van eigenaar, van uitzicht of verdwijnen zelfs. Zo hield ik jaren foto’s bij van een restaurant en toen ik het kon gebruiken, bleek dat het recent was afgebrand.”

Het zoeken naar de juiste locatie kan tijdrovend zijn. “Ik heb eens vieruur rondgewandeld in de Ardense bossen op zoek naar een idyllisch plekje met een waterval voor de film Little Black Spiders van Patrice Toye. Uiteindelijk heb ik er eentje gevonden rond Spa.”

Verborgen parels

Hij komt ook vaak op plaatsen waar je als toerist niet kan komen. “Voor mij is het Zwin één van de mooiste plaatsen van Vlaanderen. Het is een ongelooflijk stukje natuur. Ik ben er met een boswachter in een 4×4 door gereden en was enorm onder de indruk. Ook een gevangenisbezoek heeft me erg aangegrepen, zij het dan op een totaal andere manier. En voor The White Queen heb ik bijna alle kastelen van België gezien met een gids.”

Grote steden worden vaak gebruikt als locatie. Zoals voor The White Queen de Hallen in Brugge en het Belfort van Gent. Voor Ex-Drummer was Oostende de hoofdlocatie.” Maar de stad is niet altijd bepalend, vaak wordt ongedefinieerd gefilmd, zoals in een klein veldwegje, een nauw straatje. We zoeken eerst de hoofdlocatie, waar het basiskamp zal opgezet worden, en gaan dan vaak in deze buurt de andere locaties zoeken.”

Voor Amigo’s, een Vlaamse tv-serie van Kadir Balci & Hendrik Moonen die nu opgenomen wordt, is de hoofdlocatie Affligem.”Deze serie gaat over vijf ex-gedetineerden die samen een restaurant beginnen. Onze hoofdlocatie is een restaurant en dat werd een leegstaande villa langs de N9 in Affligem. Het begin vande film werd echter in Gent gedraaid, aan de gevangenis De Nieuwe Wandeling. We hebben dan ook nog in een manège in Brugge gefilmd en aan het kerkhof van Elsene. Maar de kijker zal de indruk hebben dat de hele serie zich in dezelfde gemeente afspeelt”, lacht Wim. Worden nu geen mythes doorbroken? “Neen hoor, een kijker mag zich er toch van bewust zijn dat het fictie blijft.” (De Zondag)

Twee miljoen euro om hier te filmen

Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters maakt twee miljoen euro vrij voor acht nieuwe filmproducties die Vlaanderen als locatie gebruiken. Het geld wordt uitgereikt via Screen Flanders. Dit fonds geeft audiovisuele producties, die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen, een financieel duwtje in de rug. Als de internationale coproducties A Quiet Passion (Terence Davies), You Really Got Me (Julien Temple), Coffee (Cristiano Bortone), Robbi, Tobbi und das Fliewatüüt (Worlfgang Groos), Marnie’s World (Christoph en Wolfgang Lauenstein), George & Paul (Joost van den Bosch & Erik Verkerk) en de projecten van eigen bodem Dode Hoek (Nabil Ben Yadir) en Safety First-The Movie (Tim van Aelst) op het witte doek verschijnen, zal je er zeker een stukje van ons mooie Vlaanderen in herkennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content