Batman-regisseur Joel Schumacher (80) overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op tachtigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety.

Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals ‘St. Elmo’s Fire’, ‘The Lost Boys’, ‘A Time to Kill’ en ‘Falling Down’. Ook maakte hij twee delen uit de Batman-serie: ‘Batman Forever’ en ‘Batman & Robin’, met Val Kilmer en George Clooney als de vleermuisman.

Beide Batmanfilms waren grote hits. Critici maakten ze echter met de grond gelijk omdat ze te kitscherig en te komisch waren. Schumacher begon zijn carrière in de jaren zeventig als kostuumontwerper. In de jaren tachtig kreeg hij de kans om ook als regisseur aan de slag te gaan. Hij werkte in die periode samen met veel jonge Amerikaanse talenten die later heel groot zouden worden, zoals Rob Lowe en Demi Moore (‘St. Elmo’s Fire’), Kiefer Sutherland (‘The Lost Boys’) en Julia Roberts (‘Flatliners’).

Zijn grootste successen in de bioscoop waren ‘Falling Down’, met Michael Douglas als een gewone man die op een dag in de file doordraait van alle ellende in de wereld, en ‘A Time to Kill’, een grimmige John Grisham-verfilming over een raciale moord in het zuiden van de VS. ‘Falling Down’ werd geselecteerd voor de competitie op het festival van Cannes.

Zijn laatste grote klussen deed de openlijk homoseksuele Schumacher voor televisie: hij regisseerde een aantal afleveringen van het eerste seizoen van Netflix-hit ‘House of Cards’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content