BAFTA voor beste film gaat naar ’12 Years a Slave’

© Reuters

Op de 67ste editie van de British Academy Film Awards, de bekendste Britse filmprijzen, werd ’12 Years a Slave’ bekroond als beste film. Chiwetel Ejiofor werd uitgeroepen tot beste acteur en Cate Blanchett won de award voor beste actrice.

De BAFTA’s worden jaarlijks uitgereikt door Bristish Academy of Film and Television Arts en zijn de Britse tegenhanger van de Oscars.

’12 Years a Slave’ werd door de Bristish Academy of Film and Television Arts uitgeroepen tot beste film. De prent over een vrije zwarte man die in de slavernij terecht komt klopte ‘American Hustle’, ‘Captain Phillips, ‘Gravity’ en ‘Philomena’ in deze categorie.
De award voor beste Britse film ging naar ‘Gravity’ van Alfonso Cuaron. Deze prent kon ook zijn nominaties voor beste cinematografie, beste originele soundtrack en beste geluid verzilveren. Cuaron werd verder ook uitgeroepen tot beste regisseur.

‘Frozen’ wist de award voor beste animatiefilm in de wacht te slepen.

De decadente dramady ‘La grande bellezza’ van Italiaanse cineast Paolo Sorrentino kon zijn favorietenrol waarmaken en won de award voor beste niet Engelstalige film.

Cate Blanchett (‘Blue Jasmine’) won in de categorie beste actrice in hoofdrol en Chiwetel Ejiofor, die de hoofdrol in ’12 Years a Slave’ op zich nam, kon de prijs voor beste acteur in hoofdrol verzilveren.

Jennifer Lawrence mocht dan weer het beeldje voor beste actrice in bijrol mee naar huis nemen voor haar bijdrage aan ‘American Hustle’. Dat deed ze echter niet letterlijk, aangezien de actrice niet aanwezig was tijdens de uitreiking. De award werd in ontvangst genomen door David O. Russell. De mannelijke tegenhanger van Lawrence is Barkhad Abdi, die voor zijn rol in ‘Captain Phillips’ beloond werd met de award voor beste acteur in bijrol. Hij klopte in deze categorie Michael Fassbender, die werd getipt als winnaar van deze BAFTA voor zijn overtuigende vertolking van een slaveneigenaar in ’12 Years a Slave’.

De BAFTA voor opkomend talent ging naar de 20-jarige Will Poulter. Hij versloeg in deze categorie onder andere de Franse actrice Léa Seydoux en ’12 Years a Slave’-ster Lupita Nyong’o.

‘American Hustle’, geregisseerd door David O. Russell, won de award voor beste script.

Helen Mirren werd bekroond met de Bafta Academy Fellowship Award voor haar ‘uitzonderlijke bijdrage aan de Britse film’.

Surf voor een compleet overzicht van alle winnaars naar de website van de BAFTA Awards. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content