Antwerpse cinema Cartoon’s failliet verklaard

© Twitter

Vlaanderen is alweer een hotspot voor goede cinema armer. De Antwerpse alternatieve bioscoop Cartoon’s is op dinsdag 24 september namelijk failliet verklaard. Dat schrijft Gazet van Antwerpen op zijn website.

Vlaanderen is alweer een hotspot voor goede cinema armer. De Antwerpse alternatieve bioscoop Cartoon’s is op dinsdag 24 september namelijk failliet verklaard. Dat schrijft Gazet van Antwerpen op zijn website. Cinema Cartoon’s zag in 1978 het levenslicht en werd op dinsdag 24 september 2013 failliet verklaard. De bioscoop groeide uit tot een waar begrip in het Vlaamse bioscooplandschap. Er werden vrijwel uitsluitend Europese en alternatieve films gedraaid.

Advocaat Wim Dejosse, curator van Cartoon’s, bevestigt het nieuws. De alternatieve bioscoop zat al een tijdje in slechte papieren volgens Dejosse. De voornaamste reden hiervoor is het overlijden van een van de belangrijkste geldschieters, een weldoener uit Nederland.

Voorlopig zullen er geen films meer vertoond worden in de bioscoop. Er wordt volop gezocht naar een mogelijke overnemer die het verder bestaan van de cinema kan verzekeren. Er moet vervolgens ook nog een akkoord worden gevonden met de eigenaar van het bioscoopgebouw.

Dejosse legt uit dat Cartoon’s de laatste tijd nog net boven water kon worden gehouden dankzij enkele Nederlandse aandeelhouders. Door het overlijden van de voornaamste geldschieter werden de financiële problemen in een stroomversnelling gebracht.

Nood aan overheidssteun Patrick Deboes, voorzitter van het vzw VAC waartoe Cartoon’s behoort, reageert verwonderd op het faillissement. Hij is bekend met de problemen die arthouse cinema’s de laatste jaren ondervinden, maar was niet op de hoogte van de ernst van de zaak in het geval van Cartoon’s.

Deboes legt uit dat arthouse cinema’s fragiele bedrijven zijn. De laatste tijd zien de alternatieve cinema’s hun vaste kosten stijgen en het bezoekersaantal dalen. Wanneer je daar een erg warme zomer, zoals die van dit jaar, bij optelt, resulteert dat in lege zalen en verlieslatende cinema’s.

De voorzitter van het VAC roept ook op tot steun van de Vlaamse overheid. ‘Wallonië, Brussel en de landen rondom ons krijgen wel overheidssteun, dus waarom Vlaanderen dan niet,’ vraagt hij zich af. Er is wel interesse en bereidheid, maar het laat allemaal te lang op zich wachten.

Deboes wijst erop dat alternatieve cinema’s niet enkel commerciële bedrijven zijn. Arthouse bioscopen willen een culturele bijdrage leveren, maar daarvoor is er steun nodig vanuit Vlaanderen. Laat ons hopen dat dit faillissement Vlaanderen wakker schudt en de plannen tot overheidssteun een duwtje in de rug geeft. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content