Amerikaanse ‘Marwencol’ wint zevende editie Docville

Zaterdag 7 mei liep het filmfestival Docville in Leuven ten einde. De Amerikaanse documentaire ‘Marwencol’ over een fictief Belgisch stadje ging met de hoofdprijs naar huis.

Negen dagen lang werden documentaires vertoond in het kunstencentrum STUK in Leuven. Zaterdagavond 7 mei werden de prijzen uitgereikt. ‘Marwencol’ van regisseur Jeff Malmberg won de hoofdprijs in de internationale competitie.

Marwencol is een fictief Belgisch stadje in de Tweede Wereldoorlog, bewoond door Barbie- en G.I. Joepoppen. De documentaire geeft het portret weer van een zwaar toegetakelde man die bij wijze van revalidatie zijn fantasie de vrije loop laat en een miniatuurstadje bouwt.

De documentaire van Malmberg viel eerder al 13 keer in de prijzen op andere filmfestivals als Silverdocs, Hot Docs en het Vienna International Film Festival.

‘Rainmakers’ van de Nederlandse regisseur Floris-Jan Luyn werd bekroond In de categorie ‘Weten & Geweten’. Deze sectie omvat documentaires over actuele maatschappelijke thema’s. ‘Rainmakers’ verslaat het conflict tussen de economische groei en de milieubelangen in het explosief groeiende China. Ook deze film won eerder al een Green Award op het Sheffield International Film Festival.

De prijs voor de Beste Belgische Documentaire ging naar Steve Thielemans met zijn ‘L’ Ile Déserte’. Die laatste haalde zijn budget van een wildcard die hij kreeg van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor zijn kortfilm ‘De Substituut’.

Hieronder de trailer van ‘Marwencol’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content