American Vandal

AMERICAN VANDAL: wie is de lul achter de lullen? © National

Een Amerikaanse high school wordt opgeschrikt door een brutale vandalenstreek. Maar liefst zevenentwintig auto’s van leerkrachten werden beklad met graffiti. Van een fallus. Meteen wijzen vrijwel alle vingers in dezelfde richting. Wie anders kon het zijn dan Dylan Maxwell (Jimmy Tatro), de jongen die overal getekende penissen achterlaat?

Wanneer het lerarenkorps Dylan bijna unaniem bombardeert tot dader, neemt zijn klasgenoot Peter Maldonado (Tyler Alvarez) het voor hem op. Samen gaan de tieners op zoek naar de echte lul achter de lullen. Acht afleveringen van een halfuur lang analyseert American Vandal of Dylan wel degelijk achter de graffitigrap zat, dan wel ten onrechte wordt gestraft voor zijn reputatie van klaskomiek. Werd hij erin geluisd? Heeft iemand de pik op hem? En waarom? Er doet zelfs een hashtag de ronde: #WhoDrewTheDicks?

Met American Vandal maakte Netflix een parodie op eigen, gesmaakte true crime-reeksen als Making a Murderer en The Keepers. Als geen ander weten ze bij de streamingdienst ondertussen hoe een misdaad stapsgewijs in kaart moet worden gebracht. Ook in American Vandal zijn er emotionele gesprekken met ooggetuigen, belandt de juiste Instagramfoto op het juiste moment in de montage en krijgt een beladen statement nog meer lading door een gepast achtergrondwijsje. Wie had gedacht dat getekende piemels zo spannend konden zijn? Het hoeft niet altijd over onschuldige veroordeelden of vermoorde nonnen te gaan.

Dankzij de strakke kadrering, de knap geënsceneerde news flashes en de mysterieuze belichting past American Vandal perfect in het rijtje van intrigerende true crime-documentaires. Al is het verhaal dan ontsproten aan de breinen van Tony Yacenda (Pillow Talking) en Dan Perrault, die eerder met zijn Honest Trailers trailers van echte kaskrakers ridiculiseerde.

Wellicht wil Netflix met deze satire zijn publiek warmhouden voor het komende tweede seizoen van Making a Murderer. En waarom ook niet? American Vandal belooft amusante ontspanning voor misdaadliefhebbers die even genoeg bloed en tranen gezien hebben. ‘Ik zal nooit snappen wat er zo grappig is aan penissen’, zucht een van de getroffen leraressen voor de camera. Ze kent er geen fluit van. Netflix gelukkig wel.

Vanaf vrijdag 15/9 in Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content