Alle meisjes aan de macht: omarmt Hollywood het feminisme?

© Patriot Pics

Met enkel vrouwen in de hoofdrol lijken Hollywoodproducties Ocean’s Eight en Ghostbusters III het goede voorbeeld te willen geven.

Anne Hathaway en Rihanna vervoegen de cast van Ocean’s Eight, meldt Deadline, en zo lijkt de Ocean’s Eleven-spinoff een mooie line-up te krijgen. Eerder raakte bekend dat onder meer Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter en Mindy Kaling een rol in de wacht wisten te slepen voor de reboot van de bekende dievenfilm. Ook Variety schrijft dat de hoofdrol in de nieuwe Star Trek-serie Star Trek: Discovery voor een vrouw weggelegd zal zijn.

Remakes met vrouwen in de hoofdrol in plaats van de oorspronkelijke mannelijke personages: het lijkt stilaan een nieuwe regel in Hollywood. Sinds woensdag 10/8 loopt immers ook Ghostbusters III, het vervolg op de bekende films uit 1984 en 1989, bij ons in de cinemazalen, met een all-female cast. Dat nieuws werd bij de bekendmaking echter niet bijster positief onthaald bij het grote publiek. Uitspraken als ‘feministische troep’ en ‘blijf van onze jeugdhelden af’ waren bij de meest beleefde uitlatingen die op het internet circuleerden.

Oud is out

Desondanks lijkt het feminisme toch stilaan Hollywood te overtuigen dat het anders moet. En dat dat hoog tijd werd, blijkt uit verschillende oproepen van actrices, regisseurs, mediafiguren en studies die de laatste jaren de wereld werden ingestuurd. Zo werd aangetoond dat vrouwen beduidend minder tekst krijgen dan hun mannelijke tegenspelers. Zelfs in Disneyfilms waarin prinsessen de hoofdrol spelen, moest de vrouw de duimen leggen tegen de mannelijke personages, zo toonde een onderzoek uit april naar de rol van vrouwen in films aan. De Kleine Zeemeermin zag zo bijvoorbeeld 70% van de dialogen naar haar mannelijke collega’s gaan.

Hoe ouder een actrice wordt, hoe minder tekst ze bovendien krijgt. Uit de studie, die 2000 films behandelde, bleek dat vrouwen tussen 22 en 31 jaar 38% van de vrouwelijke dialogen kreeg, 32- tot 41-jarigen mochten 31% voor hun rekening nemen, terwijl de generatie tussen 42 en 65 jaar het met 20% moest stellen. Mannen daarentegen krijgen meer tekst naarmate ze ouder worden: 39% voor de oudste generaties, gevolgd door 32% voor de iets jongere (32-41) en 20% voor de jongste generatie (22-31).

Weinig geestverruimend

Of Hollywood nu echt klaar is om de vrouw een gelijke positie te geven, zal in de toekomst moeten blijken. Met films als Ocean’s Eight en Ghostbusters lijkt het Mekka van de blockbusters alleszins goed op weg. En hoewel we gelijke kansen toejuichen, hopen we dat actrices niet zomaar elk scenario zullen aannemen.

Want Knack Focus-filmman Dave Mestdach beschreef de nieuwe Ghostbusters als ‘weinig geestverruimend, om even in het paranormale vakjargon te blijven, en een prefabkomedie waarin comédiennes Melissa McCarthy, Kristin Wiig en Kate McKinnon door Manhattan op spoken jagen, om ondertussen opgeschrikt te worden door flauwe sitcom en – kijk ons eens ballen hebben! – seksistische en/of racistische moppen.’

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content