Alan Silvestri centrale gast op World Soundtrack Awards

© gf

Zaterdagavond wordt de 42e editie van het Film Fest Gent 2015 afgerond met de vijftiende uitreiking van de World Soundtrack Awards.

De relatie tussen film en muziek is reeds lang een handelsmerk van het Film Fest Gent, dat zich door deze unieke focus ook op internationaal gebied wist te onderscheiden van alle andere festivals. Zaterdagavond 24 oktober worden in het Kuipke voor de vijftiende keer de World Soundtrack Awards uitgereikt.

Tijdens deze feestelijke ceremonie staat dit jaar Alan Silvestri centraal, één van de grootste componisten van zijn generatie. Zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met het omvangrijke oeuvre van de Amerikaanse cineast Robert Zemeckis, voor wie Silvestri sinds Romancing the Stone zowat alle muziek schreef. Hun langlopende samenwerking komt ruim aan bod tijdens het concert op de WSA.

“De muziek van Silvestri is tegelijk zeer herkenbaar maar ook uitermate gevarieerd”, verklaart Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van het Film Fest Gent. “Dit gaat van de opzwepende actie in de populaire Back to the Future-trilogie en de lieflijke pianothema’s uit Forrest Gump tot de uitbundige jazzy score voor de live action/animatiefilm Who Framed Roger Rabbit. Silvestri ontving ook de Grammy Award voor de soundtrack van de motion capture film The Polar Express.

Los van zijn talloze composities voor Zemeckis, wordt regelmatig een beroep gedaan op Silvestri door andere regisseurs. Ook in dit repertoire trekt hij alle registers open: denk maar aan zijn muziek voor John McTiernans kordaat geregisseerde actiefilm Predator (1987), James Camerons beklijvend onderwaterepos The Abyss (1989) of Sam Raimi’s voortreffelijke westernpastiche The Quick and the Dead (1995).

Film Fest Gent verwelkomt op de WSA ook de Britse muzikant Daniel Pemberton, winnaar van de Discovery Award 2014 en vooral bekend omwille van zijn werk voor talloze tv-reeksen en miniseries. Niemand minder dan zijn landgenoot Patrick Doyle krijgt op dezelfde avond de Lifetime Achievement Award overhandigd voor zijn uitzonderlijke carrière. Doyle is de huiscomponist van Kenneth Branagh, maar ging ook vruchtbare samenwerkingen aan met de meest veelzijdige filmmakers uit de wereldcinema: van Robert Altman (Gosford Park), Ang Lee (Sense and Sensibility) en Chen Kaige tot Brian De Palma. Het Brussels Philharmonic en Vlaams Radio Koor, vakkundig begeleid door Dirk Brossé, brengen een prachtige uitvoering van Alan Silvestri’s muziekscores, die worden opgeluisterd met een projectie van de mooiste filmfragmenten.

De 15e World Soundtrack Awards, met het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor onder leiding van Dirk Brossé, vinden op 24/10 om 20u plaats in het Kuipke te Gent.

Dieter Vanden Bossche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content